Erityisruokavaliot päiväkodissa ja koulussa

Erityisruokavaliot

Erityisruokavaliot johdetaan mahdollisuuksien mukaan perusruokavaliosta siten, että erityisruokavaliot muistuttaisivat perusruokavaliota. Ruokavaliosta jätetään pois vain ne ruoka-aineet, joiden välttäminen on merkittävien oireiden takia perusteltua.

Erityisruokavalioiden suunnittelun tukena Arkealla on käytössään ravitsemusasiantuntija, joka on suorittanut ylemmän korkeakoulututkinnon ravitsemustieteestä.

Tarkista oman kuntasi erityisruokavalioiden toteutus Arkean palvelupäälliköiltä.

Aura: Mikko Mäkitalo, mikko.makitalo(at)arkea.fi, 040 480 7155
Paimio: Mikko Mäkitalo, mikko.makitalo(at)arkea.fi, 040 480 7155
Pori: Sami Joensuu, sami.joensuu(at)arkea.fi, 040 5188 432 
Rauma: Sami Joensuu, sami.joensuu(at)arkea.fi, 040 5188 432 
Taivassalo: Sari Markkola-Niemi, sari.markkola-niemi(at)arkea.fi, 040 740 4851
Turku: Sami Joensuu, sami.joensuu(at)arkea.fi, 040 5188 432  Huom! Alla lisätietoa Turun kaupungin koulujen ja päiväkotien käytännöistä.

Erityisruokavaliot Turun kaupungin päiväkodeissa ja esikoulussa

Lapsen huoltajat ilmoittavat lapsen erityisruokavaliot kirjallisesti päiväkoti- tai esikouluryhmään. Lääketieteellisiin syihin perustuviin erityisruokavalioihin vaaditaan lääkärin tai ravitsemusterapeutin todistus. Omalta neuvolan terveydenhoitajalta saa lisätietoja ja neuvoja noudatettavasta ruokavaliosta.

Ei lääketieteellisiin syihin perustuvien erityisruokavalioiden perusteeksi käy huoltajan kirjallinen ilmoitus, joka toimitetaan päiväkotiin. Ei lääketieteellisistä ruokavalioista Arkean ruokapalveluissa toteutetaan sianlihattomat ja erilaiset kasvisruokavaliot. Pääsääntöisesti kasvisruoka toteutetaan lakto-ovovegetaarisena (sis. maitotuotteita ja kananmunaa). Vegaaniruokavalion osalta keittiö on yhteydessä ruokapalvelun ravitsemusasiantuntijaan, joka antaa tarkemmat toimintaohjeet keittiölle ja lomakkeen vegaaniruokavalion ilmoittamista varten. Vegaaniruokavalio ilmoitetaan omalla erillisellä huoltajan allekirjoittamalla lomakkeella. Mahdolliset muutokset lasten erityisruokavaliotiedoissa ilmoitetaan kirjallisesti lapsen päiväkotiryhmään, josta tieto kulkee valmistavaan keittiöön.

Erityisruokavaliot Turun kaupungin kouluissa

Kouluterveydenhoitaja kerää oppilaiden lääketieteellisin syihin perustuvat erityisruokavaliotiedot lukuvuoden alussa ja välittää tiedot valmistavaan keittiöön. Lääketieteellisiin syihin perustuviin erityisruokavalioihin vaaditaan lääkärin, terveydenhoitajan tai ravitsemusterapeutin todistus.

Ei lääketieteellisiin syihin perustuvat erityisruokavaliot ilmoitetaan erillisellä huoltajan allekirjoittamalla lomakkeella (ks. alla oleva liite). Täytetyt lomakkeet palautetaan luokanopettajalle/ -valvojalle, joka välittää lomakkeet valmistavaan keittiöön.

Ei lääketieteellisistä ruokavalioista Arkean ruokapalveluissa toteutetaan seuraavat ruokavaliot: sianlihattomat ja erilaiset kasvisruokavaliot. Pääsääntöisesti kasvisruoka toteutetaan lakto-ovovegetaarisena. Vegaaniruokavalion osalta keittiö on yhteydessä ruokapalvelun ravitsemusasiantuntijaan, joka antaa tarkemmat toimintaohjeet keittiölle ja lomakkeen vegaaniruokavalion ilmoittamista varten. Vegaaniruokavalio ilmoitetaan omalla erillisellä huoltajan allekirjoittamalla lomakkeella. Ilmoitus vegaaniruokavaliosta välitetään ruokapalveluista myös kouluterveydenhoitajalle tiedoksi. Mahdolliset muutokset oppilaiden erityisruokavaliotiedoissa ilmoitetaan kirjallisesti välittömästi valmistavaan keittiöön.

Aiheeseen liittyen: