Reilulla kaupalla tuetaan kehitysmaiden viljelijöitä

Arkean useissa henkilöstöravintoloissa ja toimistolla juodaan Reilun kaupan kahvia. Yhtiön ympäristöasiantuntija Sanna Paloposki ja hankekoordinaattori Leo Lahti tapasivat 19.5. Turussa vierailleen Reilun kaupan sertifiointiasiantuntija Ayele Bedanen. Bedanen tehtävänä on seurata, että etiopialaisen Reilun kaupan kahvin kasvattajien Oromia-osuuskunnan viljelijät noudattavat Reilun kaupan sääntöjä. Osuuskunta varmistaa kahvinkasvatuksen laatua ja kestävyyttä ja toisaalta takaa kahvin viljelijöille reilun ja riittävän hinnan kahvista.

Onko sillä lopulta merkitystä, juommeko me täällä Suomessa tavanomaista vai Reilun kaupan kahvia?

– Kyllä on. Se on pieni kupillinen teille, pieni hintaero, mutta meidän viljelijöillemme se on elintärkeää. Tavanomaisen kahvin hinta voi maailmanmarkkinoilla laskea niin alas, että viljelijä joutuu lopettamaan viljelyn kokonaan, mutta Reilun kaupan kahvista viljelijä saa aina elantonsa. Alueellemme on voitu rakentaa esimerkiksi kouluja, päiväkoteja, teitä ja siltoja Reilun kaupan lisän avulla. Infrastruktuurin parantamisella on ollut valtava vaikutus koko yhteisöön, kertoo Bedane Reilun kaupan kahvin tuomista hyödyistä.

Reilun kaupan merkki takaa viljelijälle elannon

Kahvin maailmanmarkkinahinta heittelee voimakkaasti ja sitä on mahdoton ennustaa. Välillä kahvin hinta on jopa alhaisempi kuin sen tuotannon kustannukset ovat, jolloin viljely muuttuu mahdottomaksi.

– Reilun kaupan sertifiointi takaa viljelijälle aina vähintään takuuhinnan, jolla on mahdollista kattaa tuotantokustannukset ja myös maksaa työntekijöille riittävää palkkaa. Lisäksi Reilun kaupan viljelijöiden yhteisölle maksetaan Reilun kaupan lisää, jolla toteutetaan erilaisia projekteja, sanoo Reilu kauppa ry:n yhteysvastaava Jatta Makkula.
 
Muuttuvalla ilmastolla on myös suuria vaikutuksia kahvin viljelyyn. Näitä haasteita on pyritty selättämään Reilun kaupan lisän avulla, kertoo Bedane.

– Olemme lahjoittaneet kaikille osuuskuntamme viljelijöille liesiä, jotta heidän ei tarvitse kaataa niin paljon puita polttopuuksi. Puut suojaavat kahviviljelmiä auringon paahteelta ja ilman niitä kahvin viljely muuttuisi mahdottomaksi. Puut myös sitovat hiiltä ja puiden polttaminen taas vapauttaa ilmaan kasvihuonekaasuja. Puita on liesien tulon jälkeen kaadettu puolta vähemmän kuin aikaisemmin. Paikallisesti näillä muutoksilla on valtavat vaikutukset.

Lue lisää Reilusta kaupasta: www.reilukauppa.fi

Kuvassa: Reilu Kauppa ry:n yhteysvastaava Jatta Makkula, Oromia-osuuskunnan sertifiointiasiantuntija Ayele Bedane sekä Arkea Oy:n asiantuntija Sanna Paloposki.