Maksutonta kouluruokaa 70-vuotta

Tänä vuonna Arkean kouluravintolat niin Aurassa, Paimiossa, Paraisilla kuin Turussakin juhlistavat kouluruuan 70-vuotista historiaa. Menneiden vuosikymmenten tarinoita muistellaan kouluravintoloissamme olemassa olevan ruokalistan voimin, sillä monet ruuat ovat edelleen mukana ruokalistalla. Usein ne ovat vieläpä edelleen lasten suosikkiruokia.  

Helmikuussa nostamme esiin perinteisen hernekeiton ja laskiaispullan. Hernekeitto ja sen kaverina laskiaispulla ovat kuuluneet laskiaistiistaihin aina kouluruuan historian alusta asti. Kouluissa tarjoiltiin 1940–1950 -luvuilla ylipäänsä vain lusikoitavia ruokia, sillä ruokailuvälineinä oppilailla oli käytössään vain lusikat.

Haarukat laajensivat tarjontaa

Haarukoiden myötä kouluruokaloihin saapuivat 60-luvulla lusikoitavien ruokien rinnalle erilaiset laatikot ja maaliskuussa historiaa tuodaan esiin lihamakaronilaatikon kautta. Huhtikuun teemana ovat kalapuikot, sillä 1970-luvulla perunan rinnalle lasten lautasille nousi erillinen pääruoka. 80-luvulla saapuivat suositut broilerin koivet, jotka kertovat osansa tarinasta toukokuussa.

Kesälomien jälkeen herkutellaan. Syyskuussa esiin nostetaan mustikkapiirakka, sillä 90-luvulla kouluissa aloitettiin jälkiruokien tarjoaminen. Lokakuussa päästään 2000-luvun sormisyötävien ruokien ja dippikastikkaiden maailmaan, kun esiin nostetaan broilerin nuijat. Marraskuussa ollaankin jo 2010-luvulla ja kasvisruokatrendin myötä esiin pääsee talon oma kasvispihvi.

Kurkistus tulevaisuuteen?

Kouluruuan historian juhlistamisen lisäksi olemme jo yrittäneet kurkistella myös seuraaville vuosikymmenille. Syksyllä kysyimme lapsilta ja heidän vanhemmiltaan, millaista tulevaisuuden kouluruoka voisi olla. Juuri nyt vegaani- kasvisruokaruokatrendi ovat nousussa ja valinnan vapautta toivotaan lisää. Yhdessä koulussa kokeilimme tulevaisuuden kouluruokamenua, johon sisältyi muun muassa paahdettuja heinäsirkkoja. Olemme myös hyödyntäneet aulapalvelurobottia kertomassa lapsille oikeasta lautasmallista ja hävikistä.

Millaisia tulevaisuuden trendit lopulta ovat, sen näemme myöhemmin. Kouluruoka on aina ollut muutakin kuin vatsantäytettä. Se opettaa terveellisiä elämäntapoja, suomalaista ruokakulttuuria ja hyviä käytöstapoja. Näitä mekin olemme Arkeassa edistäneet yhdessä koulujen kanssa jo yli 70-vuoden ajan ja tämän työn parissa jatkamme ylpeydellä myös tästä eteenpäin, olivat tulevat trendit sitten mitä tahansa.