Eat My Turku Nereidi

Ravintola Nereidi tarjoilee laadukasta lounasta ruokaa rakastavien ammattilaisten valmistamana!

Published on 05.05.2020 - 09:23

Arkean ravintola Nereidissä palveluvastaavana toimiva Marta Heinonen on kokannut pienestä asti ja nauttii työstään edelleen täysin siemauksin.

Ensimmäinen kosketus ruuanlaittoon tapahtui jo 3 vuotiaana. Heinosen äiti muistelee edelleen, miten pieni tyttö paistoi kananmunia vanhalla puuhellalla valurautapannussa kipeänä olleelle äidilleen. Marta on tuolla tiellä edelleen.

”Aina olen tehnyt ruokaa ja ala tuntuu edelleen kivalta. Nautin asiakaspalvelusta, enkä voisi kuvitella itseäni missään muissa töissä,” Heinonen kertoo.

Palveluvastaavana Arkean Nereidissä Heinonen pääsee toteuttamaan kaikkia ravintolatyön puolia, olkoon se sitten tilauksia, ruokalistoja, asiakassuhteita tai varsinaista kokkailua. Ja vaikka ruuanlaitosta on vuosien mittaan tullut ammatti, tekee Heinonen edelleen ruokaa alusta loppuun myös kotonaan päivittäin.

”Kun lapset menivät päiväkotiin luin heille erikseen päiväkodin ruokalistaa, niin kiinnostuneita ruuasta he olivat. Ja koska meillä kotona ei ole koskaan tarjottu eineksia, luulivat lapset kalapuikkoja puikoilla syötäväksi kalaksi eli sushiksi,” nauraa Heinonen.

Heinonen laskeekin erityisesti kalasta ja merenelävistä valmistetut ruuat omiksi bravuureikseen, ja niistä myös koko perhe nauttii. Työssä kerättyä ammattitaitoa hyödyntää myös Martan kokkaamisesta nauttiva sisko, joka kyselee vinkkejä tasaisin väliajoin. Tosin kun Marta kertoo helpon reseptin joka valmistuu viidessä minuutissa, on se siskon mielestä ammattilaisen antama aikataulu johon kotikokilla saattaa vierähtää tunti.

Koskenlaskijasta saa tehtyä mitä vaan!

Heinonen oli osana Arkean Ravintola Nereidin tiimiä valmistamassa reseptejä Eat my Turkua varten. Kaikkien ruokalajien osana toimi Valion Koskenlaskija -juusto, jota Heinonen käyttää myös kotona erittäin aktiivisesti.

”Töissä naureskelevat että voista ja Koskenlaskijasta minä saan tehtyä vaikka mitä. Sitä löytyy kotonakin aina jääkaapista,” kertoo Heinone ja jatkaa:

”Koskenlaskija-ruuista perinteinen kalakeitto on oma suosikki, mutta toki Koskenlaskija toimii myös esimerkiksi riistakeitossa tai kasvissosekeitossa. Lisään Koskenlaskijaa usein myös sämpylätaikinaan ja perunamuusiin tuomaan täyteläisyyttä. Korvaa vaan osan nesteestä juoksevalla Koskenlaskijalla.”

Nereidin keittiössä Valion tuotteet ovat käytössä päivittäin ja kotimaisuutta ja lähituotantoa mietitään muutenkin paljon. Lihat ovat aina kotimaisia ja vihannekset tulevat taloon paikalliselta Kimmon Vihannekselta.

Maitotilojen yhteisomistama Valio tuottaa maitotuotteita niin suurtalouskeittiöihin kuin kotikäyttöönkin

Vuonna 1905 perustettu Valio sai alkunsa laadukkaan suomalaisen voin viennistä. Pienistä meijereistä kerättiin laadukasta voita, jota sitten kootusti lähetettiin ulkomaille Hangosta käsin. Tuotevalikoima lähti nopeasti laajenemaan ja nykyään Valio on 5500 maitotilan omistama yritys, joka tekee töitä ennen kaikkea tuottajilleen ja samalla siis omistajilleen. Ulkomaanviennistä aloittanut Valio on nykyään Suomen suurin maitotuotteiden valmistaja joka työllistää yli 25 000 ihmistä ja sen maitotiloja löytyy Turun Saaristosta aina Utsjoelle asti.

Vuonna 1933 Valiolla alettiin valmistaa legendaarista Koskenlaskijaa, joka syntyy edelleen samalla reseptillä. 40-luvulla Koskenlaskija löysi tiensä Jatkosodan kaukopartiomiesten muonapakkauksiin ja hyvästä säilyvyydestään johtuen juusto on siitä asti ollut retkeilijöiden ja vaeltajien suosiossa. Monelle suomalaiselle Koskenlaskija on tuttu tuote mökkireissuilta, mahdollisesti kauppa-autosta ostettuna. Koskenlaskija kun säilyi hyvin myös esimerkiksi kylmäkellarissa, jos jääkaappia ei sattunut olemaan.

Salainen resepti on pysynyt muuttumattomana yli 80 vuotta, ja perinteisen maun ja muodon kylkeen on lisätty useita erilaisia tuotteita jatkamaan Koskenlaskijan tarinaa. Tällä hetkellä Koskenlaskijaa voi ostaa juoksevana Ruoka&Dippi -versiona joka on saatavilla neljänä eri makuna, sulatejuustona, viipaleina joita saa maustamattomina ja cheddarin makuisena, sekä perinteisinä paloina viitenä eri makuna.

Valion tuotteet jokapäiväisessä käytössä Ravintola Nereidissä

Arkean lounasravintola Nereidissä Turussa Valion tuotteita ja juuri Koskenlaskijaa käytetään jatkuvasti. Palveluvastaava Marta Heinonen pitääkin sitä täydellisenä mauntuojana lähes misssä vain ruuassa.

”Käytämme Nereidissä Valion tuotteita päivittäin ja juuri Koskenlaskija sopii käy lähes kaikkeen, niin keittoihin, pastoihin, kastikkeisiin, patoihin kuin laatikoihinkin. Koskenlaskijan juokseva versio on erityisen helppokäyttöinen ruuanlaitossa,” kertoo Heinonen.

Erikoisin Koskenlaskija-resepti on perua sota-ajoilta, juustoa kun käytettiin maidonkorvikkeena kahvissa. Tosin Koskenlaskijan monikäyttöisyydestä kertoo myös Valion koekeittiön valmistama chili-suklaakakku jonka osana Koskenlaskija toimii. Se perinteinen tapa on kuitenkin paksuina siivuina ruisleivällä.

Nereidin keittiössä Valion tuotteet ovat käytössä päivittäin sekä maitojen, että juustojen muodossa. Koskenlaskijan tapauksessa suurtalouskeittiö-tuotteet saattavat erota kotitalouksiin tarkoitetuista tuotteista hieman sillä pakkauskoot ovat usein isompia ja juusto on saatettu valmistaa helpommin käytettäväksi rouheeksi tai juoksevaan muotoon. Mutta vastaavat tuotteet löytyvät silti myös jokaisen lähikaupan hyllystä.

Aiheeseen liittyen: