Hoitoleikkuu

Puiden hoitoleikkuun aika on käsillä

Published on 05.05.2020 - 08:44

Puiden ja pensaiden hoitoleikkuut ovat ajankohtaisia näin maaliskuussa, sillä ne olisi aiheellista tehdä ennen kun kasvit lähtevät kasvuun. Kasvun käynnistyminen vie voimaa kasvista ja heikentää kasvin kestävyyttä ja kuntoa. Poikkeuksellisen lämpimän talven vuoksi tänä vuonna kasvit heräävät aikaisemmin ja kasvun alkaminenkin nopeutuu. Nyt alkaa Etelä-Suomessa olla viimeiset hetket käsillä hoitaa omenapuiden leikkuut sekä marjapensaiden harvennusleikkuut. Myös muiden puiden ja pensaiden leikkuuaika on käynnissä.

– Puiden on tarkoitus kestää kasvupaikoillaan useita kymmeniä, jopa satoja vuosia. Väärällä leikkuulla heikennetään puiden kuntoa ja voidaan saada aikaan pahojakin lahovaurioita, joista taas aiheutuu turvallisuusriskejäkin, kertoo Arkean puutarhuri Jaana Lehtomäki.

Puiden leikkuu kannattaa suosiolla jättää ammattilaisille, jos ei tiedä mitä on tekemässä.

Älä unohda kevätlannoitusta

Leikkaamisen ohella lannoittaminen on tärkeä ajankohtainen pihan ja puutarhan kevätaskare. Varsinkin pensaat kaipaavat kevätlannoitetta.

– Leikkuun ja lannoittamisen jälkeen kannattaa laittaa pensaan juurelle haketta, mikä hillitsee hieman rikkaruohon kasvua, Lehtomäki muistuttaa ja lisää, että myös nurmikko kaipaa kevätlannoitusta ja kalkitus on ajankohtaista keväällä

Keväiseen puutahan kunnostukseen kuuluu myös lehtien ja viime aikojen kovien tuulten jäljiltä alas tulleiden oksien ja risujen siivoaminen. Perenna-alueet tulee myös siivota ja puhdistaa talven jälkeen kuolleet versot.

Arkean asiantunteva pihatiimi on apunasi

Arkealaiset hoitavat puutarha- ja vihertöitä monipuolisesti ja asiantuntevasti. Tarvittaessa isommissa urakoissa, esimerkiksi puiden leikkuissa ja kaadoissa. käytettävissä on laaja kumppaniverkosto. Myös puiden kuntokartoitukset ja -tutkimiset ovat osaamisaluettamme kuten kaatolupiin liittyvät selvitykset ja anomukset.
 

Ota yhteyttä:

puutarhuri, arboristi Jaana Lehtomäki, 040 658 7817