Näkkileivät

Uusi Masu-sivusto on kouluruoan koti – verkossa ja taskussa

Published on 12.08.2020 - 11:12

Turun, Paimion ja Punkalaitumen koulujen sekä päiväkotien ruokalistat löytyvät nyt kätevästi yhden verkkosivun alta. Arkean uusi Masu-ruokasivusto löytyy osoitteesta https://masu.arkea.fi. Sivustolta löytyvät tiedot kaikkien niiden koulujen ja päiväkotien aterioista, jotka ovat Arkean valmistamia. Koulu- ja päiväkoti-ikäisille lapsille ja heidän vanhemmilleen tarkoitetulta sivustolta ruokalistat haetaan koulun tai päiväkodin nimellä, ja listat näkyvät seuraavan viikon loppuun asti. Sen myötä vanhempien on helpompi suunnitella myös kotona tarjottavat päivälliset. Uuden sivuston on suunnitellut turkulainen Foody Allen, joka vastaa myös sisältöjen tekemisestä. 

Kouluruoan huono maine ja uskomukset siitä, että samat ruoat pyörivät lautasilla viikosta toiseen, elävät vahvana. Tämä johtuu tietämättömyydestä ja siitä, että kouluruoan laadukkuudesta ei ole osattu viestiä riittävästi. Sen takia Arkea halusi tehdä koulu- ja päiväkotiruoan ympärille oman sivuston. 

–  Haluamme kasvattaa tietoisuutta kouluruoan korkeasta tasosta ja käytössä olevista laadukkaista raaka-aineista, Arkean palvelupäällikkö Sanna Uusitalo kertoo. 

Ruokalistojen lisäksi Masuun päivitetään ahkerasti artikkeleja kouluruokailuun liittyvistä uutisista ja ilmiöistä. Artikkelit liittyvät esimerkiksi ruokalistojen suunnittelemiseen, päiväkotilasten lempiruokiin tai haasteisiin lasten ravitsemuksessa. Sivustolla pääsevät ääneen niin päiväkodeissa olevat lapset, koululaiset kuin henkilökuntakin. Lisäksi julkisuudesta tutut kaupunkilaiset kertovat parhaimpia (ja pahimpia) kouluruokamuistojaan. Masu kehittyy ja kasvaa koko ajan, ja myöhemmin sivustolla jaetaan myös reseptejä lasten suosikkiruoista kouluissa ja päiväkodeissa. 

Masu ei ole pelkkä verkkosivusto, vaan sen rinnalle on kehitetty myös mobiiliapplikaatio. Koululaisille tarkoitetusta appista lapset ja nuoret pääsevät katsomaan helposti oman koulunsa ruokalistan sekä tutustumaan ruoan ja raaka-aineiden taustoihin. Yksi Masu-appin tärkeimmistä ja mielenkiintoisimmista ominaisuuksista on viikon kysymys. Sovelluksen käyttäjät pääsevät vastaamaan joka viikko erilaisiin kysymyksiin, jotka liittyvät esimerkiksi kouluruokaan, raaka-aineisiin, omiin lempiherkkuihin, kouluruokatoiveisiin tai vaikka harrastuksiin. Mukana on myös kysymyksiä, joiden vastauksista Arkea saa arvokasta tietoa toimintansa kehittämiseen.  

Applikaation lataaminen ja kyselyihin vastaaminen kannattaa, sillä silloin käyttäjät pääsevät automaattisesti mukaan erilaisiin arvontoihin. Syyskauden päätteeksi jokaisen appin ladanneen koululaisen kesken arvotaan Applen iPhone 11 -puhelin. Joka viikon päätteeksi Masussa arvotaan myös useita pienempiä palkintoja. Niitä ovat esimerkiksi Masu-logoilla varustetut power bankit eli matkalaturit, popsocket-puhelinpidikkeet sekä heijastavat Masu-reput, jotka sopivat hyvin esimerkiksi liikuntavälineiden kuljettamiseen.