perunamuusi

Vanhustenviikko näkyy Arkean ruokalistoilla

Published on 02.10.2020 - 10:44

Vanhustenviikkoa vietetään 4.–11.10.2020. Teemaviikko näkyy Arkean ruokalistoilla asiakas- ja toimipaikkakohtaisesti. Ruokalistasuunnittelussa on toki lähtökohtaisesti huomioitu asiakasryhmän makutottumukset sekä ikääntyvien erityispiirteet. Turun kaupungin vanhusten asumispalveluissa vanhustenviikolla vietetään lempiruokaviikkoa. Muissa Arkean kohteissa, esimerkiksi Runoskylässä, on myös nostettu suosikkiruokia aterioille. 

Asukkaiden lempiruoat lautaselle Turussa

Turussa asumispalveluyksiköiden ruokalistalle on koottu viikon ajalle ruokia, joita asumispalveluyksiköiden asiakkaat ovat erityisesti toivoneet. Kaikkien yksiköiden asukkaille tehtiin kesä-heinäkuun aikana kysely, jossa kartoitettiin asukkaiden toiveruokia. Asukkaat ovat olleet koronakevään ajan eristyksissä, mutta ruokalistalla heidän äänensä pääsee kuuluviin. Toiveruokia on nostettu sekä pääruuille että väli- ja iltapaloihin.

- Ruoka ja syöminen tuottavat kuitenkin kokonaisvaltaista mielihyvää ja ruokalistan muutokset on helppo toteuttaa, palvelupäällikkö Suvi Haukioja Turun kaupungin konsernihallinnon hankintapalveluista kertoo

Asukkaiden toiveruoat olivat kyselyn mukaan hyvin perinteisiä suomalaisia ruokia. Pääasiassa asukkaat toivoivat ruuiksi lihapullia, perunaa ja erilaisia kastikkeita, kermaan tehtyä lohikeittoa, haudutettuja puuroja, silakka- ja maksalaatikkoa sekä kaaliruokia. Myös ikisuosikki läskisoosi nousi toivelistalle. Ikääntyneiden ruokatoiveet ovat suhteellisen perinteisiä, esimerkiksi pastaruokia tai pitsaa ei toiveissa näkynyt.

Ruokalistojen tekeminen on jatkuvaa kehittämistä

Arkeassa pidetään hyvänä, että asukkailta saadaan tietoa toiveruoista ja että asukkaat pääsevät suoraan vaikuttamaan tarjolla oleviin ruokalajeihin.

- Vanhusten viikko tuo ajatuksiin erityisesti ajatuksissa omat jo edesmenneet isovanhemmat. Vieläkin voi melkein tuntea isoäidin pullapitkon tai lihapullien tuoksun. Tämä tuo mieleen mukavia muistoja. Mielipiteen kuuleminen onkin meille tärkeää ja käymme kyselyn tulokset kokonaisuudessaan läpi. Mietimme sen jälkeen, miten ruokalistoja voisi muokata asukkaille vieläkin mieleisemmiksi, Arkean toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi sanoo.

Ruokalistojen koostaminen on vaativaa työtä, jossa tulee ottaa huomioon niin elintarvikkeiden sesonginmukaisuus, suositukset ja esimerkiksi ruokalajien monipuolisuus. Työtä ruokalistojen kehittämiseksi tehdään jatkuvasti. Mikäli ruoka ei maistu ja biojätemäärät nousevat, reagoidaan asiaan kehittämällä reseptiä tai vaihtamalla ruoka listoilta pois.