Sari Lempinen

Vegaanivinkit haltuun kurssilta

Published on 22.12.2020 - 09:20

Vegaaninen ruoka löytyy joka vuosi yhä useamman lapsen lautaselta. Arkean Sari Lempinen lähti hakemaan inspiraatiota uusiin vegaaniherkkuihin kurssilta, jonka antimia hän hyödyntää työssään Teräsrautelan koulun keittiössä.

Jouluruoan maku yllätti Sari Lempisen positiivisesti. Hän on käynyt koko syksyn ajan vegaaniruokaan keskittyvää kurssia Turun ammatti-instituutissa, ja yhtenä kurssipäivänä osallistujat valmistivat vegaanisen jouluaterian. Lempinen oli yllättynyt siitä, miten helppoa perinteisten joulun klassikkoherkkujen tekeminen oli ilman eläinkunnan tuotteita.

– Olin ihmeissäni, miten paljon saimme jouluisia makuja vegaanisiin jouluruokiin. Aion kokeilla niitä tänä vuonna myös omassa joulupöydässäni, esimerkiksi graavilohen korvike porkkala on herkullinen vaihtoehto kalan korvikkeeksi.

Lempinen on työskennellyt Arkealla kymmenen vuoden ajan, sekä päiväkotien että koulujen keittiöissä. Tällä hetkellä hänen työpisteensä on Teräsrautelan koulussa, jossa hän vastaa erikoisruokavalioiden ja kasvisruokien valmistuksesta. Lempinen haluaa kouluttaa itseään omalla ajallaan ja lähtikin innolla mukaan vegaaniruokakurssille yhdessä kollegansa Virpi Isomäen kanssa.

– Saimme kurssilla hyviä vinkkejä vegaanisten tuotteiden, esimerkiksi kaurakermojen ja -maitojen, käyttämiseen ruoanlaitossa. Pääsimme testaamaan tuotteiden koostumuksia ja sitä, miten ne käyttäytyvät ruoanlaitossa. Taskuun jäi iso nippu reseptejä, joita pystyn jatkossa hyödyntämään työssäni, Lempinen kiittelee.

Vegaaninen leipä syntyy vaivaamalla

Kurssilla opetettiin myös vegaanista leivontaa ja saatiin vinkkejä kananmunan korvaamiseen leivonnassa. Lempinen yllätyi siitä, miten paljon leipätaikinaa piti vaivata hyvän sitkon saamiseksi. Viimeisellä kurssikerralla jokainen sai suunnitella ja toteuttaa kolmen ruokalajin vegaanisen menun. Näyttötyön Lempinen toteutti työpaikallaan, jossa hän valmisti vegaanisen ruoan 20 henkilölle.

Lempisen innostus erikoisruokavalioihin lähti oman keliakiadiagnoosin myötä. Vegaaninen ruokavalio puolestaan alkaa olla jo arkipäivää jokaisessa koulussa ja sitä käyttävien määrä

kasvaa joka vuosi. Jo nyt monet ruoat kouluissa ja päiväkodeissa ovat valmiiksi vegaanisia.

– Töissä leipoessa ei ole aikaa tehdä monia erilaisia versioita. Tietyt ruoat ovat usein valmiiksi gluteenittomia, munattomia ja vegaanisia. Monet eivät edes huomaa, että kyseessä on vegaaninen ruoka, Lempinen kertoo.