Arkea logo

Usein kysytyt kysymykset ja tilannekatsaukset laittomaan lakkoon liittyen

Published on 03.12.2021 - 10:48

Tilannekatsaukset

1.12.2021
Arkea ja ammattiliitot pääsivät neuvottelutulokseen – lakko päättyy 1.12. klo 16.00

Neuvottelutulos syntyi neuvotteluissa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry:n, Ammattiliitto Jyty ry:n sekä Tekniikka ja Terveys KTN ry:n kanssa. Neuvottelutulos esitetään hyväksyttäväksi osapuolten päättäville tahoille keskiviikkona aamupäivällä.

Sopimuksen synnyttyä myös JHL:n ja Jytyn 17.11. aloittama lakko päättyy 1.12.2021 klo 16.00.

29.11.2021
Turun kaupunginhallitus: Päiväkotien ja koulujen ruokapalvelut siirretään Turun omaksi toiminnaksi

Turun kaupunginhallitus on päättänyt siirtää Turun päiväkotien ja koulujen ruokapalvelut kaupungin omaksi, niin sanotuksi in house -toiminnaksi. Asiasta päätettiin maanantain 29.11. kokouksessa. 

Lue koko kaupunginhallituksen tiedote aiheesta

29.11.2021
Arkean ja liittojen neuvottelut käynnissä

Arkea Oy ja ammattiliitot ovat neuvotelleet maanantaina 29.11. Neuvottelut jatkuvat.

Neuvotteluiden taustalla on Arkean 16.11. Turun kaupungin konsernijaostolta saama lupa siirtyä noudattamaan pääkilpailijoidensa kanssa samoja työehtosopimuksia. Työehtosopimusten vaihtaminen parantaisi Arkean kilpailukykyä samalle tasolle kuin muilla alan yrityksillä.

JHL ja Jyty aloittivat laittoman lakon Arkeaa vastaan 17.11. siitä huolimatta, että yhtiö on neuvotellut 28.10. alkaen useita kertoja ammattiliittojen kanssa. Lisäksi työnantaja on neuvotellut liittojen arkelaisten luottamushenkilöiden kanssa yhteistoiminnan hengessä lakon aikana.

25.11.2021 
Hätätyötä käytetty Avin ohjeiden mukaan

Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen siivous hätätyönä aloitettiin maanantaina 22.11. Hätätyömääräys annettiin, jotta terveysturvallisuus voidaan taata kouluissa ja päiväkodeissa sekä niiden käyttämissä muissa tiloissa. Muu kuin hätätyö on hoidettu työssä olevan henkilöstön voimin Arkeassa. 

Avin viranomaispäätöksen mukaan hätätyötä voidaan teettää perjantaihin 26.11. saakka. Koska terveysturvallisuutta ei voida taata ilman siivousta, Arkea tekee kaikkensa, että siivoustyöt voidaan hoitaa käytettävissä olevilla resursseilla. 

22.11.2021
Arkea on esittänyt neuvottelukutsun ammattiliitoille - henkilöstön kanssa neuvoteltu koko ajan

19.11.2021
Koulujen terveysturvallisuuden turvaamiseksi Arkea käyttää oikeutta määrätä hätätyötä

 

Usein kysytyt kysymykset

Miksi ollaan laittomassa lakossa?

JHL ja Jyty aloittivat lakon Arkeaa vastaan keskiviikkona 17.11 sen jälkeen, kun Arkea kertoi, että se suunnittelee siirtyvänsä noudattamaan pääkilpailijoidensa kanssa samoja työehtosopimuksia. Työehtosopimusten vaihtaminen parantaisi Arkean kilpailukykyä samalle tasolle kuin muilla alan yrityksillä. Arkea on lakkoilusta huolimatta ollut koko ajan valmis neuvottelemaan henkilöstön ja ammattiliittojen kanssa. Henkilöstön edustajien kanssa on käyty jatkuvia neuvotteluja yhteistoiminnan hengessä.

Neuvotteleeko Arkea tilanteen ratkaisemiseksi?

Arkea on joutunut laittoman lakon kohteeksi huolimatta siitä, että yhtiö on neuvotellut 28.10. alkaen useita kertoja ammattiliittojen kanssa. Arkeaan kohdistunut lakko on laiton, koska työehtosopimus on voimassa. Laittomasta lakosta huolimatta Arkea on koko ajan ollut valmis neuvottelemaan henkilöstön ja ammattiliittojen kanssa. Henkilöstön edustajien kanssa on käyty jatkuvia neuvotteluja yhteistoiminnan hengessä. Ensi viikon alkupuolella Arkea toivoo tapaavansa ammattiliitot – muun muassa JHL:n ja Jytyn edustajat. Kutsu neuvotteluihin on lähetetty ammattiliitoille 22.11.

Millä tavalla kokonaisansiot muuttuvat?

Arviomme mukaan työehtosopimusten vaihtaminen nostaisi arkealaisten kokonaisansiota enintään 5 prosenttia tai laskisi enintään 10 prosenttia henkilötasolla. Muutokset vaihtelevat kunkin palkan mukaisesti. Kokonaisansioihin kuuluvat palkka, lomat ja mahdolliset määrävuosilisät.
 
Milloin laittoman lakon odotetaan loppuvan?

Toivomme, että työrauha saataisiin palautettua mahdollisimman pian. JHL:n ja Jytyn lakko on laiton työehtosopimuksen ollessa voimassa.  Nykyinen työehtosopimus on voimassa 28.2.2022 saakka.

Miksei kaupunki käytä ruokapalveluyhtiöitä (esim. Wolt) ruuankuljetukseen?

Turun kaupungissa tarjoillaan päivittäin 28 000 annosta koulu- ja päiväkotiruokaa. Mikään yksittäinen yritys ei pysty tällaista määrää kuljettamaan. Arkea on neuvotellut erilaisten sopimuskumppanien kanssa ruuan toimittamisesta oppilaitoksiin ja päiväkoteihin.

Mitä ruokaa kouluihin toimitetaan ja mihin kouluihin? Löytyykö jostakin lista kouluista, joihin ruokaa toimitetaan?

Kouluissa ja päiväkodeissa on JHL:n ja Jytyn lakon aikana tarjolla Arkean sopimuskumppaneiltaan ja alihankkijoiltaan hankkimaa kylmää ja lämmintä ruokaa.

Onko ruoka lämmintä vai kylmää välipalatyyppistä tarjottavaa?

Tarjolla on lämmintä, kylmää sekä evästyyppistä ruokaa. Tarjonta vaihtelee päivittäin kohteessa ja yksiköitä tiedotetaan tarjonnasta mahdollisimman ripeästi.

Miksi kaikille ei riitä lämmintä ruokaa?

Turun päiväkoteihin, kouluihin ja oppilaitoksiin valmistetaan päivittäin 28 000 annosta ruokaa. Tämän määrän valmistaminen, kuljettaminen ja tarjolle laittaminen edellyttää henkilöstöä ja tarkkaa suunnittelua. Nopeasti alkaneessa lakkotilanteessa pyrimme tekemään parhaamme, että saamme kaikille oppilaille ruokaa tarjolle.

Kuka jakaa kouluihin tulevan ruoan?

JHL:n jäsenten ollessa lakossa, laittaa Arkean muu henkilökunta ruoat tarjolle. Koska henkilökuntaa on rajallisesti, saattaa ruoka olla joissain kohteissa olla noudettavissa esim. keittiöstä.

Millä tavalla vanhempien kannattaa varautua? Millaisia eväitä tulisi päiväkotiin ja kouluun laittaa mukaan?

Arkean tavoitteena on, että mahdollisimman monelle on tarjolla ruokaa ja yksiköiden käytössä olisi mahdollisimman ajantasainen tieto siitä, mitä tarjolla on. Lakon aiheuttama tilanne vaatii paljon poikkeusjärjestelyjä, mikä aiheuttaa viime hetken muutoksia. Tästä syystä huoltajien on hyvä varautua laittamaan oppilaille myös omat eväät mukaan kouluun, päiväkotiin sekä iltapäivätoimintaan. Varsinkaan kaikkiin erikoisruokavalioihin ei pystytä vastaamaan.

Kotoa tuotavien eväiden on hyvä olla mahdollisimman hyvin lämpimässä säilyviä, sillä mahdollisuutta kylmäsäilytykseen tai eväiden lämmittämiseen ei ole. Mitään erityisen pilaantumisherkkää ei kannata mukaan pakata. Eväät tulee nimikoida ja voimakkaasti allergisoivia raaka-aineita (esim. pähkinät) pyydetään välttämään. Tilanteen poikkeuksellisuuden huomioon ottaen, kannattaa vanhempien lähteä siitä, että eväsastioita käytetään myös ruokailuastioina. Lisäksi lapsen eväsrasia kannattaa nimikoida, jotta vältetään sekaantumiset.   

Vanhempia pyydetään myös harkitsemaan, onko mahdollista esimerkiksi tarjota päivähoidossa olevalle lapselle aamupalaa kotona.  

Onko omille eväille mahdollista järjestää kylmäsäilytystä?

Koulujen ja päiväkotien kylmäsäilytystilat ovat rajalliset eikä omille eväille ole tämän vuoksi mahdollista järjestää kylmäsäilytystä.

Miten toimitaan, jos oppilaalla tai päiväkotilapsella ei ole eväitä esimerkiksi perhetilanteen takia? Pystytäänkö heille tarjoamaan koulun puolesta jotakin syötävää?

Arkean tavoitteena on, että mahdollisimman monelle on tarjolla ruokaa ja yksiköiden käytössä olisi mahdollisimman ajantasainen tieto siitä, mitä tarjolla on. 

Miten koulujen ja päiväkotien siivous toteutetaan?

Peruskoulujen siivous hätätyönä on jo aloitettu maanantaina 22.11. Hätätyömääräys annettiin, jotta terveysturvallisuus voidaan taata kouluissa ja päiväkodeissa. 

Päiväkotien siivouksesta vastaavat pääosin päiväkotien omat laitoshuoltajat. Arkean hoidossa olevissa päiväkodeissa siivous toteutuu hätätyönä.

Siivotaanko kaikki päiväkodit ja koulut?

Peruskoulujen siivous hätätyönä on jo aloitettu maanantaina 22.11. Lukiot on siivottu siten, että tilat ovat puhtaana torstaina 25.11.