Yhdistelmätyö

Yhdistelmätyö vapauttaa hoitajan käsiä

Published on 01.02.2021 - 15:00

Arkeassa on viime vuosina otettu käyttöön uudenlainen työmuoto, jossa yhdistyy osaaminen sekä siivous- että ruokapalvelualoilta. Lähtökohtana yhdistelmätyölle oli asiakkaan tarpeet: kohteissa on harvoin tarvetta kokopäiväiselle siivoojalle, mutta toisaalta ruokapalvelun ammattilainen vapauttaa asiakkaan käsiä huolehtiessaan kylminä toimitetut ateriat tarjolle. Lisäksi hoitajamitoituksen muutoksen ja työn sisällön määrittelemiseen myötä yhä enemmän hoitotyötä tukevaa työtä on siirtynyt tukipalveluihin.  Kohteisiin on myös helpompi saada pysyviä työntekijöitä, kun voidaan tarjota osa-aikaisuuden sijaan kokopäiväinen työ. Arkeassa työskentelee tällä hetkellä yli kaksikymmentä yhdistelmätyöntekijää.

Yhdistelmätyö vaatii tekijältään joustavuutta, asiakaspalveluhenkisyyttä sekä tietenkin osaamista ja kiinnostusta molempia palvelualaoja kohtaan. Vastaavasti työn luonne tarjoaa mukavaa vaihtelua arjen rutiineihin.

Parasta on työn vaihtelevuus

Yksi Arkean yhdistelmätyöntekijöistä on Minna Männistö, joka on työskennellyt kolmen vuoden ajan hoivalaitoksessa Luvialla. Yhdistelmätyön nimen mukaan Minnan työssä yhdistyy sekä siivousta että keittiötyötä. 

-    Työssä mielenkiintoisinta on sen vaihtelevuus. Työ ei käy millään lailla pitkästyttäväksi, sillä siinä vuorottelevat tasaisesti siivous ja keittiötyö. Kohteeni on lisäksi melko iso, joten tekemistä riittää joka hetkeksi eikä tarvitse pyöritellä peukaloita, Minna kertoo.

Päivän mittaan Minna siivoaa asukkaiden huoneita ja yleisiä tiloja, valmistelee ateriat tarjoilukuntoon, huolehtii tiskeistä ja purkaa kuormia. Tärkeä osa työtä on myös yhteydenpito tuotantokeittiön kanssa.

- Ennen kuin lähden kotiin, lämmitän vielä päivällisen, Minna kertoo.

Yhdistelmätyö vaatii tekijältään kattavaa osaamista

Minna tuli Arkealle heti valmistuttuaan laitoshuoltajaksi. Hän kokeekin, että erityisesti vahvasta siivousosaamisesta on työssä hyötyä. 

-    Hoivalaitoksessa saatetaan ajoittain tarvita mm. eristyssiivousosaamista, Minna kuvaa.

Minna oli aikaisemmin tehnyt jonkun verran keittiötyötä. Lisäksi laitoshuoltajan koulutukseen sisältyi ruokahygieniaan sekä ruokavalioihin liittyviä asioita. Myös harjoittelujaksolla sairaalassa työhön kuului paljon ruokaan liittyviä tehtäviä. 

Teknisen osaamisen lisäksi tehtävä edellyttää muita ominaisuuksia. Hoivalaitoksessa tehdään työtä hoivahenkilöstön mutta myös asukkaiden joukossa. Minna painottaakin, että yhteistyökyky ja se että tulee toimeen hyvin erilaisten ihmisten kanssa on tärkeää. 

-    Työ vaatii myös oma-aloitteisuutta ja organisointikykyä, sillä päivät eivät mene aina siten, kun työohjeessa on kirjoitettu, vaan pitää olla valmis itse soveltamaan tilanteen vaatiessa.

-    Työstä ei ole kyllä kovin paljon huonoa sanottavaa. Minulla on mukava työ ja pääsääntöisesti töissä on kivaa, Minna päättää.