Päiväkodit

Ruokaa lapsenne parhaaksi

Päiväkotien ruokalistat löytyvät etusivulta tai tämän sivun alalaidasta.

Arkeassa ajattelemme, että terveellinen ja maittava ruoka on tärkeä osa lapsen päivää. Meillä on vuosien kokemus päiväkotiruoan valmistamisesta, mutta luomme jatkuvasti uutta, jotta ruoka vastaa nykylasten ja perheiden tarpeita.

Päiväkotiruoka on monipuolista ja ravitsevaa

Päiväkotiruoan suunnittelussa noudatamme Terveyttä ja iloa ruoasta – varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksia (2018) sekä Syödään yhdessä – ruokasuosituksia lapsiperheille (2016). Vahvan ravitsemusosaamisemme ansiosta pystymme varmistamaan, että lasten ravitsemustarpeet huomioidaan läpi koko ateriaketjun raaka-aine hankinnoista lapsen lautaselle. Ruokalistamme on kuuden viikon kiertävä lista. Juhlapäivät ja teemat piristävät ruokalistaa.

Käytämme suomalaisia raaka-aineita

Käytämme kotimaisia raaka-aineita niin paljon kuin mahdollista, sillä ne ovat varmasti puhtaita ja turvallisia. Samalla tuemme suomalaista työtä. Päiväkotiruokailussa käytetetään vain suomalaista broilerin- ja sianlihaa. Peruna ja muut tuoreet juurekset ovat aina Suomessa kasvatettuja. Erityisesti salaateissa ja tuoreannoksissa näkyy sesonginmukaisuus. Arkea käyttää vain kotimaista maitoa ja piimää. Myös muut maitotaloustuotteet, esim. kermat, juustot, jugurtit, ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta Suomesta. Kaikki tuoreet pehmeät leipämme ovat kotimaista lähileipää tai omassa keittiössä leivottuja tuotteita.

Valmistamamme ruoka on turvallista

Käyttämämme tuotteet eivät sisällä muuntogeenisiä ainesosia, natriumglutamaattia eivätkä keinotekoisia makeutusaineita. Elintarvikehankinnoissa kiinnitetään huomioita myös tuotteiden ekologisuuteen ja eettisyyteen.

Olemme mukana ammattikeittiöille tarkoitetussa Portaat luomuun -ohjelmassa. Päiväkotiruoka on ohjelman 2. portaalla, mikä tarkoittaa, että keittiöissä käytetään vähintään kahta merkittävää luomuraaka-ainetta vähintään kaksi kertaa viikossa. Luomutuotteista säännöllisessä käytössä ovat hiutaleet (kaura-, 4-viljan-, ohra- ja ruishiutale), mannasuurimot, ruisvarrasleipä ja rasvaton piimä. Lisäksi kalatuotteissa suositaan MSC (Marine Stewardship Council) -sertifioituja kalatuotteita. MSC:n tavoitteena on vähentää ylikalastusta eli luonnonvarojen kestämätöntä käyttöä.

Kerran viikossa on kasvisruokapäivä

Päiväkodeissa kasvisruoka on tilattavissa erityisruokavaliona. Kaikilla on kuitenkin kasvisruokapäivä kerran viikossa.

Emme ruoki hukkaa

Päiväkodissa maistellaan ja tutustutaan monipuolisesti eri ruokiin ja kannustamme lapsia maistamaan rohkeasti uusia makuja. Kun ateria on sopivan kokoinen, myös biojätettä syntyy vähemmän. Arkealla on sertifioitu ympäristöjärjestelmä, johon yhtenä ympäristötavoitteena sisältyy ruokahävikin merkittävä vähentäminen. Niinpä mittaamme ja seuraamme biojätemäärää Arkean kaikissa keittiöissä päivittäisellä tasolla.

Makuaakkoset päiväkodin ja ruokapalvelun yhteistyövälineenä

Makuaakkoset-diplomi®, on päiväkodeille ja ruokapalvelun tuottajalle yhteisesti myönnettävä tunnustus ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän päiväkotiruokailun edistämisestä. Teemme aktiivisesti yhteistyötä päiväkotien kanssa ja tavoitteenamme on saada diplomi
jokaiseen päiväkotiin, johon valmistamme ateriat.

Aiheeseen liittyen: