Kulissien takana on Arkea

Arkea on 1.10. alkaen huolehtinut VR:n vanhassa konepajassa toimivan kulttuurin, taiteen ja luovan talouden keskuksen Logomon kiinteistönhoidosta. Arkealaiset vastaavat kiinteistön talotekniikan toimivuudesta sekä ulkoalueiden mm. parkkipaikkojen siisteydestä. Lisäksi Arkea rakentaa monille esityksille puitteet huolehtimalla erikoisosaamista vaativasta massiivisen katsomon siirtämisestä.

Logomossa järjestetään lukemattomia erilaisia tilaisuuksia, konsertteja, seminaareja, messuja ja näyttelyitä. Tällä hetkellä esimerkiksi Turun kaupunginteatteri toimii Logomossa. Kiinteistössä on myös yli 70 yrityksen toimitilat ja siinä työskentelee yli 400 ihmistä.

– Näin valtavan kompleksin haltuunotto vaatii opiskelua, mutta meidät on otettu hyvin vastaan ja esimerkiksi rakennusta on meille avuliaasti esitelty, kertoo palveluesimies Tuomas Niemi.
 
Tekninen kohde vaatii laajaa osaamista
 
– Logomo on siitä erikoinen kiinteistönhoidon kohde, että täällä on paljon tiloja, joissa ei ole mitään säännöllistä toimintaa ja toisaalta eri tiloissa tapahtuu samanaikaisesti monia eri asioita. Tästä syystä täytyy tarkkaan miettiä, kuinka kiinteistössä liikkuu, kiinteistönhoitaja Jarno Koskinen kuvaa.

Vanha konepajarakennus on yli sata vuotta vanha, mutta sisältä se on täysin uusi ja viimeinen osa valmistui keväällä 2015. Vanha rakennus on varustettu huipputekniikalla.

– Logomo on äärettömän tekninen kohde ja teknisyydessään todella haastava ja mielenkiintoinen, pohtii Niemi.

Ilmanvaihdon säätäminen on hyvä esimerkki tasapainottelusta erilaisten toiveiden välillä: kun toinen kaipaa ilmastointia, on toisella kylmä. Myös tiloissa järjestettävät erilaiset tilaisuudet edellyttävät ilmanvaihdon tarkkaa säätämistä.

170 tonnia siirtyy kevyesti osaavissa käsissä
 
Tapahtumat ovat oleellinen osa Logomon toimintaa. Arkeallakin on jatkossa oma roolinsa tapahtumien tilojen luomisessa, sillä arkealaiset huolehtivat järkälemäisen katsomon siirtämisestä tilaisuuden tarpeiden mukaan. Logomo-sali muuntautuukin hyvin erilaisiin tilaisuuksiin, sillä 170 tonnia painavaa katsomokompleksia siirretään tarpeen mukaan paineilman avulla ilmatyynyjen päällä.

Katsomossa on 1132 istumapaikkaa ja katsomoa siirtämällä saadaan salikokoa kasvatettua niin, että yhteensä saliin mahtuu 3500 asiakasta. Katsomon mukana siirtyy myös paljon tekniikkaa, kuten ilmanvaihto ja sprinklerit. Esimerkiksi paloilmaisimet on kytkettävä siirron ajaksi irti, sillä kompleksi siirretään sähköttömässä tilassa. Toteutustapa on ainutlaatuinen ja mahdollistaa äärimmäisen monipuolisen tapahtumatuotannon.