Lähikala ui turkulaisten lautasille

Arkea tarjoilee 11.12. ensimmäisen kerran Turun kouluravintoloissaan, päiväkodeissa sekä henkilöstöravintoloissaan lähinnä lahnasta valmistettuja lähikalapihvejä. Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sairaaloiden henkilöstöravintoloissa sekä KTO:n Paimion henkilöstöravintolassa lähikalapihvejä nautitaan tammikuussa.

Ruokalistalla oleva lähikalapihvi on syntynyt osana John Nurmisen Säätiön Lähikalahanketta. Lähikalapihvin resepti on kehitetty Arkean tuotekehityksen ja Kalaliike S. Wallinin yhteistyönä. Hankkeessa on tällä hetkellä mukana viisi hankkeeseen valittua ammattikalastajaa Airiston ja Uudenkaupungin alueelta sekä Kala-Apu Oy, joka toimittaa massatun kalasaaliin Wallinille.

Hankkeen tavoitteena on kasvattaa kuluttajien tietoisuutta ruuan tuotannon ja vesistöjen suojelun välisestä yhteydestä ja nostaa kotimaisen luonnonkalan imagoa elintarvikkeena. Paikallisesti tuotetun kalan ottaminen suurtalouskeittiöiden valikoimaan, esim. kouluruokailuihin, on eettinen ja ekologinen vaihtoehto tehotuotetulle lihalle tai tuontikalalle.

– Pyrimme Arkeassa vähentämään toiminnastamme aiheutuvaa ympäristökuormaa. Ruokapalveluissa käytämme esimerkiksi mahdollisuuksien mukaan luomu- ja lähiruokaa. Lähikalapihvit on uusi, mielenkiintoinen ja tärkeä avaus meille, kertoo Arkean ruokapalveluiden palvelujohtaja Paula Juvonen.   

Lähikalapihvit ovat myös merkittävä avaus Turun kaupungille, joka Itämerihaasteen Kirkkaat rannikkovedet -teeman mukaisesti pyrkii vähentämään vesistöjen kuormitusta. Kuormituksen vähentäminen edellyttää kaupunkikonsernin lisäksi toimia myös kuntalaisilta ja yrityksiltä. Kaupungin tavoitteena on vahvistaa alueen yritysten mahdollisuuksia kehittää resurssiviisaita, vähähiilisiä ja ravinneneutraaleja ratkaisuja matkalla kohti hiilineutraalia kaupunkia vuonna 2040.

AIheeseen liittyen: