Arkea tarjoaa kasvisruokaa joka päivä

Kirjoittaessaan kasvisruoasta (TS 10.1.2016) Jaakko Lindfors otti esiin tärkeän asian. Arkea valmistaa päivittäin noin 45 000 ateriaa, eli vuodessa 10,6 miljoonaa ateriaa. Ruokaa tehdään päiväkoteihin, kouluihin, sairaaloihin, henkilöstöravintoloihin, vanhainkoteihin ja palvelutaloihin. Ruokapalvelun suurimmat asiakkaat ovat Turun kaupungin sivistystoimiala ja hyvinvointitoimiala, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri sekä Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymä. Jokaisen asiakkaan kanssa toimitaan kunkin asiakkaan kanssa tehdyn palvelusopimuksen perusteella.

Turun kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa on tämän sopimuskauden loppuun palvelusopimuksen mukaisesti tarjolla yksi kasvisruokapäivä viikossa. Yläkouluissa ja lukioissa on kuitenkin kouluruokasuosituksen mukaisesti joka päivä tarjolla kaksi lounasvaihtoehtoa, joista toinen on aina kasvisruoka. Kasvisruokapäivänä molemmat vaihtoehdot ovat kasvisruokaa. Alakouluissa ja päiväkodeissa kasvisruoka on tilattavissa erityisruokavaliona. Henkilöstöravintoloissamme on tarjolla kasvisruokaa yhtenä vaihtoehtona joka päivä.

Kuten Lindfors kirjoittaa, kouluruoalla on merkittävä pedagoginen ohjausvaikutus. Sen sijaan vanhusten ruokailussa tärkeintä on turvata riittävä ravitsemus vanhuksille tutuilla ruokalajeilla ja makumaailmalla.

Kasvisruoan lisäksi Arkealla on muitakin tapoja huomioida ympäristömme ja olla aktiivisesti edistämässä kestävää kehitystä. Ruokapalveluissa näitä ovat mm. luomuruoan käytön lisääminen, lähiruoan käyttäminen ja hävikin pienentäminen. Arkea on mukana ammattikeittiöille tarkoitetussa Portaat luomuun –ohjelmassa. Luomuasteen nostaminen korkeammalle edellyttää yhteistyötä tilaajan kanssa, koska luomutuotteiden lisääminen vaikuttaa hintoihin. Suosimme kotimaisia raaka-aineita. Meillä liha, maito ja peruna ovat kotimaisia. Ruokahävikkiä pyrimme minimoimaan valmistamalla ruokaa mahdollisimman oikean määrän. Otamme mielellämme yhdessä asiakkaidemme kanssa askeleita kohti kestävämpää tulevaisuutta.