Luomuelintarvikkeiden aitouteen voi luottaa

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tutki vuonna 2015 luomutuotteista torjunta-ainejäämiä, lisäaineita ja geenimuunneltujen organismien käyttöä. Tulosten mukaan luomuelintarvikkeiden tuotannossa noudatettiin luomusääntöjä kahta poikkeusta lukuun ottamatta.

Evira keräsi noin 300 näytettä suomalaisten luomuyrittäjien tuotannosta. Näytteitä otettiin viljasta, maidosta, kananmunista, hunajasta, kasviksista sekä näistä jalostetuista tuotteista kuten leivästä. Torjunta-ainejäämiä oli kahden yrittäjän tuotteissa. Jäämiä oli vähän eivätkä ne vaarantaneet kuluttajien turvallisuutta. Niiden alkuperä kuitenkin selvitettiin, koska luomutuotannossa ei saa olla jäämiä torjunta-aineista. Yrittäjät korjasivat tuotantoprosessiensa puutteet eikä jatkotutkimuksissa löytynyt huomautettavaa.

– Nykyisillä tarkoilla analyysimenetelmillä voidaan todeta luomutuotannossa tehdyt tahalliset ja tahattomat virheet. Hyvinkin pienet kiellettyjen aineiden pitoisuudet löytyvät tutkimuksissa. Tulosten mukaan näyttää siltä, että suomalaisen luomutuotteen puhtauteen voidaan luottaa, sanoo tarkastaja Anne Relander Evirasta.


Arkeassa käytetään luomua

Luomuruoan suosiminen on yksi Arkean tavoista edistää kestävän kehityksen mukaista toimintaa ja kantaa ympäristövastuunsa. Portaat luomuun -ohjelman tavoitteena onkin auttaa ja kannustaa ammattikeittiöitä lisäämään luomutuotteiden käyttöä. Ohjelmaan liittyminen on vapaaehtoista. Portaat luomuun -ohjelmaa ylläpitää EkoCentria ja sitä rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö.

Arkean henkilöstöravintoloista Ahtola, Förinki, Henkilöstöravintola 27, Huber, Muusa, Nereidi ja Sigyn ovat kolmannella luomuportaalla. Kolmas porras edellyttää, että keittiöissä käytetään neljää merkittävää raaka-ainetta vähintään kaksi kertaa viikossa.

Arkean koulujenn ja päiväkotien keittiöt ovat Portaat luomuun –ohjelmassa toisella portaalla. Tämä tarkoittaa, että keittiöissä käytetään vähintään kahta merkittävää luomuraaka-ainetta vähintään kaksi kertaa viikossa. Keittiöissä käytössä olevia luomutuotteita ovat muun muassa hiutaleet, varrasleipä ja rasvaton piimä.