Varsinaissuomalaista ruokaperinnettä kunnioitetaan teemapäivillä

Arkean ruokapalveluissa nostetaan paikallinen varsinaissuomalainen ruokakulttuuri keskiöön teemapäivinä 13.–15.4. Perinteiset raaka-aineet ja maut ovat esillä myös päiväkodeissa ja kouluissa.

Suurena paikallisena ruokapalveluyrityksenä Arkeassa nähdään tärkeänä vaalia ja nostaa esiin alueellista ruokaperinnettä. Arkea onkin ollut mukana erilaisissa hankkeissa, jotka edistävät paikallista ruokakulttuuria. Teemapäivinä ruokalistoilla on tarjolla silakkaa, sianlihaa eri muodoissa, kotimaisia juureksia ja viljatuotteita.
 
– Haluamme esitellä asiakkaillemme perinteisiä paikallisia makuja ja muistuttaa siitä, millaisella ruoka-alueella he asuvat, kertoo palvelujohtaja Paula Juvonen.

Ruokakulttuuri muuttuu jatkuvasti

Suomessa on pääasiassa ollut läntinen ja itäinen ruokaperinne. Varsinais-Suomi on ruokakulttuurimme läntistä ydinaluetta. Vuosisatojen ajan maanviljelys ja kalastus ovat luoneet pohjan maakunnan vauraalle ruokataloudelle ja myös luonnonolosuhteet ovat suosineet aluetta. Ruokakulttuuri onkin muovautunut tasapainoiseksi, mutta myös vaikutteita vastaanottavaksi. Lounais-Suomessa on myös muuta Suomea aikaisemmin omaksuttu uusia ruuanvalmistustapoja.

Kala ja ennen kaikkea silakka on kuulunut varsinaissuomalaiseen ruokavalioon kautta aikojen. Myös erilaiset leivät ovat alueellista perinnettä parhaimmillaan. Varsinaissuomalaisia erikoisuuksia ovat kyrsä eli kuminalla maustettu ruisleipä sekä Varsinais-Suomen maakuntaleipä, varilimppu. Varilimppu valmistetaan imellyttämällä maltaita ja ruisjauhoja vedessä. Harvinaisen varilimpun tilalle on noussut samantyyppinen tumma ja makea saaristolaisleipä.

Aikojen saatossa vahvat alueelliset erot ruokakulttuurissa ovat tasoittuneet. Ruokakulttuuri myös muuttuu ja lisäksi monessa maakunnassa uudistetaan ruokakulttuuria monin tavoin. Arkean henkilöstöravintoloissa teeman alla tarjottavien ruokien nimet eivät varsinaisesti välttämättä viittaakaan perinneruokiin, mutta aterioihin on käytetty perinteisiä varsinaissuomalaisia elementtejä, esimerkiksi piparjuurta.
 

Teemapäivien ruokalistat:

Päiväkodit 14.4.:
Silakkamurekepihvit, perunasose, sallatti sekä omatekoista saaristolaislimppua

Koulut 14.4.:
Silakkaburgeri, jossa pihvinä silakkamurekepihvi ja leipänä hieman makea mallas-ruisleipä
Kasvisvaihtoehtona punajuuriburgeri.  

Henkilöstöravintolat (Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin henkilöstöravintoloissa vain to 14.4.):
Ke 13.4.: Rusinamakkaraa, hapankaalia, puolukkahilloketta, skånen peruna ja tyrnipannacotta
To 14.4.: Haudutettua porsaanposkea, ryytisinappikastike, juuresmuhennos, raparperi-ohrapaistos ja vaniljakerma
Pe 15.4.: Oopperasilakat, piparjuurikastike, paahdetut yrttiperunat ja kaneliomenaherkku

Kaupunginsairaalan, Runosmäen vanhuskeskuksen ja Lehmusvalkaman potilasruokailu 14.4.:
Lounas: Sianlihakastike, juuresperunasose
Päivällinen: Silakkalaatikko