Päiväkodissa ruokailu on osa kasvatusta

Pilke Päiväkotien ja Arkean yhteistyö käynnistyi elokuussa 2015, kun Arkea ryhtyi valmistamaan ruokaa kahteen Pilke Päiväkotiin Turussa. Yhteistyö laajeni tammikuussa 2016 kun Arkean ateriapalvelun piiriin tuli Koljolan päiväkoti Nousiaisissa. Tämän jälkeen Pilke on avannut uusia päiväkoteja Kaarinaan, Turkuun ja Poriin.

- Yhteistyö on sujunut hyvin ja on ollut mukavaa, kun olemme päässeet avaamaan uusia yksiköitä, kertoo Pilke Päiväkotien toimitusjohtaja Minna Martikainen.

Martinkainen painottaa, että Pilke Päiväkodeille on tärkeää, että ruoka tarjoillaan houkuttelevasti ja että ruokailun yhteydessä opetetaan ruokakulttuuria ja ruokailutapoja. Tämä tarkoittaa esimerkiksi uusien makujen maistattamista ja ruokapöytäkeskustelua.

Uusimmassa Pilkkeen ja Arkean yhteistyöpäiväkodissa Porissa päiväkodilla on ollut myös mahdollisuus vaikuttaa ruokalistalla esiintyviin lounasruokiin sekä välipaloihin. Arkeassa asiakasta kuunnellaan herkällä korvalla ja yhteistyötä asiakkaan kanssa tehdään tiiviisti. Mahdolliset haasteet ratkaistaan yhteistyössä.

Sukupolvien kohtaamisesta iloa

Syksyn aikana järjestetty Food & Fun –teema oli Pilkkeessä erityisen pidetty. Arkean teema oli ”Makumatka mummolaan”. Osana teemaa Arkea kutsui päiväkotilasten isovanhemmat tutustumaan päiväkotiruokaan ja syömään yhdessä lasten kanssa päiväkodissa.

Pilke Päiväkodit ovat tehneet  vastaavaa sukupolvet yhdistävää ja uraauurtavaa työtä omalla tahollaan. Uusien päiväkotien lisäksi Pilke avasi Lahteen yhdessä hoivapalveluita tuottavan Mikevan kanssa yksikön, jossa toimii päiväkoti sekä vanhusten asumisyksikkö. Samassa pihapiirissä arkea jakavat siis ikärikkaat ja päiväkoti-ikäiset lapset.

- Meidän tavoitteenamme on ollut saada lapset ja vanhukset yhteen. Uskomme, että sukupolvien kohtaamiset ilahduttavat ja hyödyttävät kumpaakin ikäpolvea, pohtii Martinkainen.

Asenteet ajatusta ja innovaatiota kohtaan ovat ollet positiivisia. Osoituksena tästä mm. Tapaseura on myöntänyt Pilkeelle ja Mikevalle yhdessä Vuoden tapateko -palkinnon.

Kuntamarkkinoilla Pilke Päiväkodit olivatkin syksyllä 2016 toista kertaa. Tällä kertaa yrityksellä oli yhteinen osasto Mikevan kanssa.