Luomutuotteiden laajempi käyttö edellyttää arvovalintoja

Osana valtakunnallisia luomupäiviä luomuliiton vieraat kävivät keskiviikkona 16.11. Cygnaeuksen koulussa kuulemassa, miten Arkea on ottanut käyttöön luomutuotteita. Koulun rehtori Nicke Wulff kertoi luomutuotteiden käytöstä asiakkaan näkökulmasta.
 
Ammattikeittiöt ovat avainroolissa luomuruoan käytön kehittämisessä. Arkeassa onkin tehty linjaus luomuruoan käytöstä ja luomutuotteiden käyttöä on lisätty ammattikeittiöille tarkoitetut Portaan luomuun -ohjelman avulla.
 
– Arkean keittiöt ovat tällä hetkellä 1.–3. portaalla. Uskon, että on mahdollista nostaa kaikki keittiöt kolmannelle portaalle. Kolmannen portaan ylittäminen edellyttää, että asiakaskin haluaa enemmän luomua ja on valmis siitä maksamaan enemmän, kertoo Arkean palvelujohtaja Paula Juvonen.
 
Luomutuotteiden laajempi käyttö edellyttää myös parempaa saatavuutta. Arkea valmistaa joka päivä 52 000 annosta, joten raaka-aineita tarvitaan myös paljon. Ulkomaisia luomutuotteita on toki saatavilla runsaastikin, mutta Arkeassa kotimaisuus menee luomun edelle.
 
Rehtori Nicke Wulff arvostaa luomuruokaa, mutta pitää ruoan yleisen arvostuksen nostamista ensisijaisena. 
 
– Minusta luomuruokaa tärkeämpää on ensin nostaa ruoan ja ruokahetken arvostusta. Jos ruokailutilanne on vain ”mättöhetki” eivät käytetyillä luomuraaka-aineillakaan ole merkitystä.
 
Cygnaeuksen koulussa on viime vuosina tietoisesti rakennettu koululounaasta miellyttävää yhteistä hetkeä. Ruoasta ja sen tiestä oppilaan lautaselle puhutaan ja opettajat hoitavat kasvatuksellisen tehtävänsä ruokailutilanteessa.
 
– Kouluruokailu on lasten ruokakasvatuksessa erittäin tärkeässä osassa. Valitettavasti monille lapsille koululounas on päivän ainoa yhdessä syöty ateria.