Multaa ja mukuloita -hanke: kompostikaverit ja pienviljely tutuiksi päiväkodeissa!

Turkulaisissa Sateenkaari Kodon päiväkodeissa käynnistyi vuoden alussa hanke, jonka tavoitteena on opettaa lapsia näkemään, miten kiertotalous on arjessa mukana. Hankkeen alullepanija on Sateenkaari Koto ry ja sen pääyhteistyökumppanina ja koordinaattorina toimii Valonia. Arkea toimii hankkeen yhtenä yhteistyökumppanina.  

- Meillä on fokuksena ruuan kierto, jonka kautta tahdomme konkretisoida kiertotalouskäsitettä. Kiertotalous koetaan terminä usein vaikeaksi, mutta kun se tuodaan tällä tavalla käytäntöön, huomataan, että se onkin osa arkipäivää, kertoo Valonian erikoissuunnittelija Jaana Itälä-Laine.

Kompostissa kuhisee!

- Olemme hankkeen aikana konkretisoineet ja havainnollistaneet kiertotaloutta lapsille monin tavoin. Kevään teemana ovat olleet erilaiset istutukset. Olemme kasvattaneet päiväkotien sisätiloissa yrttejä, kukkasia ja vihanneksia. Lapset ovat itse olleet vastuussa kastelusta ja siitä, että kasvit saavat sopivasti valoa. Pyrimme myös innostamaan lapsia maistelemaan rohkeasti. Lapset saavat esimerkiksi maustaa ruokaansa itse kasvattamillamme yrteillä, kertoo Sateenkari Kodon projektityöntekijä Jenni Tuokko.

Hankkeessa on mukana 1–6-vuotiaita lapsia, ja kaikkien kanssa pyritään tutustumaan teemaan ikätason mukaisesti ja konkreettisesti tekemällä.

- Yksi lapsille hauskimpia juttuja ovat olleet matokompostorit. Ne tuottavat lannoitemultaa, jota käytämme istutuksiimme. Madot syövät esimerkiksi välipalalta jääneet mandariinin kuoret, jotka laitamme kompostoriin. Myöhemmin sinne päätyvät istutuksiemme naatit. Pienten lasten kanssa on tärkeää päästä konkreettisesti tekemään ja näkemään. Olemme myös pelanneet Ruuan alkuperä -peliä ja miettineet mistä ruoka tulee. Ja ihan pienten kanssa pohditaan vaikkapa missä porkkana kasvaa, mullassa vai mullan päällä ja minkä värinen se on, Tuokko kertoo.

Hanke jatkuu vielä syksyllä, jolloin on tarkoitus katsoa minkä verran satoa on korjattavissa ja pitää isot sadonkorjuujuhlat, samalla Sateenkaari Kodon 20-vuotista taivalta juhlien. Lisäksi lapset viedään metsään maistelemaan marjoja ja sieniä sekä vierailemaan perunapellolle nostamaan perunaa. Lisäksi tarkoituksena on käydä läpi ruokakulttuureja eri maista ja pohtia tulevaisuuden ruokaa.

- Se mitä syksyksi vielä kaivattaisiin mukaan, olisivat päiväkotimummut ja -papat, jotka tukisivat lasten istutuspuuhia. Olisivat mukana neuvomassa, muistuttamassa ja innostamassa. Heillä olisi varmasti paljon annettavaa, tarinoita ja oppeja, Tuokko toivoo.

Lapset mukaan vähentämään hävikkiä

Arkea on Multaa ja mukuloita -hankkeessa mukana asiantuntijan roolissa. Erityisenä teemana Arkealla on hävikkiruoka ja sen vähentäminen. Arkea on tuonut asiantuntijan näkökulmaa esimerkiksi siihen, miten hävikkiruokaa voidaan mitata ja seurata.

- Meille hävikkiruuan vähentämisen kannalta yhteistyö on erityisen tärkeää. Emme voi taklata tätä ongelmaa yksin vaan se vaatii toimivaa kommunikaatiota ja yhteistyötä asiakkaiden kanssa. Tämän hankkeen puitteissa päiväkodeissa on haluttu seurata hävikkiä ja olimme kertomassa esimerkiksi siitä, mitä kannatta punnita, mitä kannattaa erotella ja niin edelleen, kertoo Arkean hankekoordinaattori Leo Lahti.

Mukana olleissa päiväkodeissa toteutettiin kolmen viikon ajan tableteilla kyselyä, jossa lapset kertoivat lounaan jälkeen hymy- tai surunaaman avulla maistuiko päivän lounas.

- Kyselyn perusteella erottelimme muutamia ruokia, jotka maistuivat hyvin tai huonosti. Näiden perusteella eniten negatiivista palautetta saaneet ruuat vaihdettiin tällä hetkellä pyörivään ruokalistaan. Nyt sitten seurataan maistuvatko nämä uudet vaihtoehdot paremmin. Jos niin on, ne tietenkin jäävät listalle. Näin lapset saavat itse olla mukana vaikuttamassa ruokalistaan ja siten toivottavasti myös hävikin vähentämiseen, Lahti iloitsee.

Aiheeseen liittyen: