Millainen meillä Arkealla käytössä oleva exoskeleton on?

Edellisessä kirjoituksessa tarkasteltiin exoskeletoneita yleisellä tasolla - käytiin läpi, millaisia ne ovat ja mitä ratkaisuja on tarjolla. Nyt esittelen tarkemmin meidän käytöstämme löytyvää kapistusta.
 
Laitteemme valmistaja on hollantilainen Laevo. Yritys on perustettu vuonna 2013. Se syntyi toisen hollantilaisen InteSprings-nimisen yrityksen projektista, joka aloitettiin vuonna 2009. InteSprings on Laevon emoyhtiö, joka kehittää ja valmistaa erilaisia järjestelmiä, jotka hyödyntävät liike-energiaa ja vastavoimia. Lisäksi yritys kehittää myös omia exoskeletonejaan, esimerkiksi armeijan käyttöön. Yhdistämällä jo olemassa olevia teknologioita, kuten kaasujousia tai vääntöjousia sekä järkeviä materiaalivalintoja, kuten komposiitteja tai kumeja, yritys saa luotua kompakteja ja kevyitä ratkaisuja, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi juuri exoskeleton-ratkaisuissa. Samalla kun InteSpringsin kehittämät teknologiat menevät eteenpäin, voidaan niitä hyödyntää myös tytäryhtiö Laevon tarjoamissa ratkaisuissa.
 
Laevon kehitys aloitettiin tosiaan erillisenä projektina, jossa tarkoituksena oli löytää exoskeleton-ratkaisu, joka avustaisi terveydenhuoltoalalla tehtävissä nostoissa. Tässä onnistuttiin, ja tuloksena oli exoskeleton, joka avusti eteentaivutuksissa ja nostoissa. Nyt Laevo tarjoaa exoskeletonejaan kaupallisina ratkaisuina.
 
Mennään nyt itse laitteeseen. Eli exoskeletonimme on Laevon V2.5. Se on passiivinen exoskeleton, mikä tarkoittaa sitä, että se ei tarvitse mitään ulkoista virtalähdettä, kuten esimerkiksi akkua. Sitä ei siis tarvitse ladata mitenkään. Tekniikka, jolla laite avustaa käyttäjäänsä perustuu siihen, että se pyrkii keräämään liike-energiaa, kun käyttäjä nojaa eteenpäin ja vapauttamaan sitä, kun käyttäjä nousee takaisin pystyyn. Asian voisi ajatella kuin jousena, joka painetaan kasaan kun käyttäjä nojaa eteenpäin, eli se pyrkii aktiivisesti palautumaan lähtöasentoonsa.
 
Laevon V2.5 on siis päälle puettava laite, joka tarjoaa tukea työhön, jossa joudutaan kumartelemaan tai tekemään toistuvia nostoja. Laite pienentää alaselkään kohdistuvaa kuormitusta kumartumisen aikana. Se on tarkoitettu siis ennaltaehkäisemään, hoitamaan tai lievittämään alaselän kipua.
 
Laevon mukaan laite mahdollistaa tai tukee osittain seuraavia liikkeitä: polvistuminen, kyykkyyn meno, kiertoliikkeet, kumartuminen ja kävely. Sen kanssa pystyy suorittamaan ihmiselle luontaisia liikeratoja.
 
Laite siirtää kuormitusta alaselästä reisille. Laevon mukaan selkärankaan ja -lihaksiin kohdistuva kuormitus vähenee jopa 40 %.

Kuvassa on esitelty laitteen toimintaperuste. Kun ihminen nojaa käsillä reisiinsä, selän kuormitus vähenee ja kuorma siirtyy reisille. Tämä sama ilmiö saadaan laitteella aikaiseksi. Kuvan lähde

Kuvassa on laite kokonaisuudessaan sekä sen eri osat eriteltyinä. Kuvan lähde
 
Laite puetaan päälle kuten valjaat. Päälle pukemisessa ei juuri aikaa kulu – rintatuki painetaan yhteen ja lantion etuosan vyö laitetaan kiinni. Toki ensimmäisellä kerralla laite täytyy säätää käyttäjälleen sopivaksi – rintatuki on sopivan napakasti kiinni rinnassa, "smart joint -nivel" tulee käyttäjän lonkkanivelen kohdalle, olkaimet ja vyöt ovat oikealla kireydellä sekä reiden tuet ovat oikeassa kohdassa reittä.

Laite puetaan päälle kuten valjaat. Kuvan lähde

"Smart joint -nivelestä" säädetään oikea kulma, joka säätää sen, missä kulmassa rinnan tuki on suhteessa reisien tukiin. Eli tämä tarkoittaa sitä, kun käyttäjä seisoo selkä suorana, niin kuinka kovaa rintatuki painautuu rintaan. Isommalla rinnanympäryksellä kulma saattaa olla pienempi eli tuki on kauempana käyttäjästään kuin henkilöllä, jolla on pienempi rinnanympärys. Tästä nivelestä saadaan myös laitteen antama tuki pois päältä, jolloin esimerkiksi kävely ja istuminen helpottuvat.
 
Laevon exoskeletonia löytyy standardikokoja: XS–XL. Koon valinta menee käyttäjän pituuden mukaan. Laitteesta saadaan tukirakenteiden pituutta ja leveyttä säädettyä. Laevo tarjoaa myös omien mittojen mukaan tehtyjä laitteita.Kuvassa Laevon kokotaulukko. Kuvan lähde

Laite painaa Laevon mukaan 2,8 kg ja sen odotettu käyttöikä on 250 000 kumarrusta tai 3 vuotta, kumpi tuleekaan ensin täyteen.
 
Laitteilla on valmistajansa mukaan käyttäjiä yli 800 henkilöä, viidessäkymmenessä eri yrityksessä ja kahdeksassa eri maassa. Lisäksi pilotteja on vielä muutamassa maassa lisää.
 
Nyt tiedätte hieman enemmän siitä millainen meillä Arkeassa käytössä oleva exoskeleton-ratkaisu on.
 

Aiemmat blogitekstit