Turussa kotiateriapalvelut saivat hyvän arvosanan asiakkailta

Ruokapalveluissa tärkeintä on asiakkaiden kokemus ja näkemys aterioista. Kysyimme kotipalveluateria-asiakkailtamme sekä heidän omaisiltaan mielipidettä ruoasta. Tulokset osoittavat, että kotipalveluaterioihin ollaan tyytyväisiä.

Arkea valmistaa kotiin kuljettavia aterioita mm. Turkuun, Raumalle ja Paimioon. Kysely toteutettiin Turun asiakkaillemme joulukuussa 2018 paperilomakkeella ateriakuljetusten yhteydessä. Vastausaikaa oli kaksi viikkoa. Vastausprosentti oli 23 %. Aktiivisimpia vastaajia olivat asiakkaat, jotka käyttävät kotiateriapalveluita säännöllisimmin.

Jäähdytetyt kotipalveluateriat saivat asiakkailta kokonaisarvosanan 3,12 asteikolla 1–4 (4=paras). Salaatti koettiin helposti syötäväksi. Myös pääruoan maku ja helppo syötävyys saivat kiitosta. Lämmitettyjen aterioiden kokonaisarvosana oli 3,23. Toisin kuin jäähdytettyjen aterioiden kanssa toimitetut salaatit lämmitettyjen aterioiden salaatit saivat huonoimman arvosanan hankaluudessa syödä. Pääruoan annoskoko ja helppo syötävyys koettiin hyvänä. Jälkiruoan maku ja helppo syötävyys saivat korkeimmat tyytyväisyysarviot.

Ruokien tuoksu sai sekä jäähdytettyjen että lämpimien aterioiden osalta heikoimman arvosanan (jäähdytetyt 2,63, lämpimät 2,51). Voidaankin todeta, että ruoan tuoksu koetaan tärkeänä. Myös pakkausrasioiden avaaminen koettiin hankalaksi.

Ruokalistasuunnittelussa huomioidaan asiakkaiden tottumukset ja tarpeet

– On ilahduttavaa huomata, että valmistamamme ateriat maistuvat, iloitsee Arkean palvelujohtaja Sanna Malaska.

Ruoka on merkittävä osa arkea. Se on välttämätöntä polttoaineitta, mutta monelle myös ilon ja nautinnon lähde. Kotipalveluaterian tavoite on ennen kaikkea asiakkaan kotona asumisen tukeminen.

Arkean kotipalveluateriat on suunniteltu ikääntyvien tarpeet huomioon ottaen. Ruoka on ulkonäöltään ja tuoksultaan ruokahalua herättävää sekä tietysti maukasta. Se on myös asiakkaiden tottumusten ja mieltymysten mukaista ja tutuista raaka-aineista valmistettua mutta vaihtelevaa ruokaa. Ruoan rakenteessa huomioidaan asiakkaiden tarpeet ja se, että se on helposti nautittavaa.


Kotipalveluateriat suunnitellaan ravitsemussuositusten mukaisiksi

– Toimitamme Turussa kuukausittain 17 000 kotipalveluateriaa asiakkaan eli Turun kaupungin määrittelemien kriteerien mukaisesti, Malaska kertoo.


Aterioista 83 % toimitetaan jäähdytettynä ja 17 % lämpimänä. Pohjana on kuuden viikon kiertävä ruokalista, jolla huomioidaan juhlapyhiä ja erilaisia teemoja. Aterioiden suunnittelu perustuu ravitsemussuositukseen. Arkean ravitsemusasiantuntija seuraa ravitsemussuosituksen toteutumista.

Ateria koostuu pääruoasta, energialisäkkeestä (kuorittu peruna, perunasose, kermaperuna, riisi, pasta, ohra,) lämpimästä kasvislisäkkeestä, tuoreesta kasvislisäkkeestä ja jälkiruoasta. Ruokajuoma, leipä ja leipärasva eivät sisälly ateriaan, mutta kuuluvat ravintosuositukseen. Poikkeuksena on keittoateriat, joilla tuorelisäke korvataan pehmeällä leivällä, margariinilla sekä leikkeleellä.

Aiheeseen liittyen: