Arkeassa pilotoidaan reaaliaikaista satokausidataa

ICT-palveluyritys CGI, Luonnonvarakeskus sekä Arkea ovat yhdistäneet voimansa ruokahävikin vähentämisen ja kotimaisten satokauden tuotteiden hyödyntämisen puolesta. Yhteistyöpilotissa CGI:n Aromi-sovellus välittää maanviljelijöiden ilmoittamat satotiedot Arkean ruokapalveluihin.

Aromi hyödyntää tuotteistetun Satokausikalenterin staattisia satokausitietoja, joita pilotissa täydennetään maanviljelijöiden ensikäden tiedoilla. Luonnonvarakeskus on EU-rahoitetun Circwaste-hankkeen puitteissa ollut mukana kehittämässä sovellusta, jonka avulla maanviljelijät voivat jakaa arvionsa tuotteiden kypsymisajoista sekä tulevan sadon määrästä reaaliajassa. Sovellusta käyttää 25 viljelijää, jotka edustavat noin 30:tä prosenttia kunkin kasviksen viljelypinta-alasta Varsinais-Suomen alueella. Eniten mukana on varhaisperunan viljelijöitä, joita on yhteensä 15.

Aromi-sovelluksen toimittama satokausidata tehostaa ruokalistojen suunnittelua ja lisää kotimaisten tuotteiden käyttöä Arkean ruokapalveluissa. Koska Arkeassa aterioita valmistetaan päivässä jopa kymmeniä tuhansia, tuoreista, lähellä tuotetuista ja runsaista aineksista saadut hyödyt ovat merkittäviä. Lisäksi Aromin satokausiominaisuus auttaa suunnittelemaan ruokalistat niin, että sadon anti pystytään maksimoimaan ja hävikin määrä pienenee.

Pilotti on käynnissä syksyyn 2019 saakka ja sitä jatketaan seuraavana kautena. Jatkossa Aromi-sovellus myös ehdottaa satokauteen sopivia reseptejä, jolloin ruokalistojen suunnittelu ja aterioiden tuottaminen muuttuvat automaattisemmiksi.

Kuva: Virpi Sarakaski / Arkea Oy