Työväenopiston monimuotoiset tilat ja asiakaskunta edellyttävät toimivaa siivouspalvelua

Turun suomenkielinen työväenopisto järjestää opetusta Turun ja lähiseudun aikuisille. Opisto toimii kuusikerroksisessa opistotalossa Turun keskustan tuntumassa. Ensi ajatuksella rakennus ei tunnu koulu- ja toimistosiivousta vaativammalta siivouskohteelta, mutta kuusikerroksinen rakennus on siivouksen kannalta yhtä monimuotoinen, kuin opiston kurssitarjontakin: tiloja on laidasta laitaan ja käyttäjiä myös.

Vuosittain työväenopistossa opiskelee 15 500 innokasta kurssilaista. Lisäksi tiloja käyttävät lukion ja yläkoulun oppilaat sekä kotouttamiskoulutusten äiti-lapsiryhmät. Lapsiparkki tuo tiloihin myös ihan erilaisen käyttäjäryhmän: vauvat ja pikkulapset. Siivooja Eija Nummila toteaakin tilojen käyttäjien olevan iältään nollasta sataan.

Korkea käyttöaste luo siivoojalle haasteita

– Tilojemme käyttöaste on 200 %, naurahtaa rehtori Sanna Orusmaa. Hän kertoo, että arkipäivisin ala-aulan ovien läpi virtaa n. 1000 opiskelijaa/päivä ja kaikki luokat ovat käytössä joka päivä klo 8.15–21.30, siivoustaukoja ei juuri ole.

Oman opetustoiminnan lisäksi rakennuksen tiloja vuokrataan ulkopuolisille, kuten esim.  300 henkilön juhlasalia sekä 100 henkilön luentosalia. Rakennuksen kolmas kerros on päivisin lukiolaisten käytössä ja neljättä kerrosta käyttävät yläkoululaiset. Nämä vierailevat tähdet ovat tilojen monimuotoisen käytön kannalta kaikkein kekseliäimpiä: Mielikuvitusta käytetään säännöllisesti erilaiseen pieneen ilkivaltaan. Orusmaa ihaileekin sitä kuinka kylmähermoisesti siivooja suhtautuu toistuvaan jälkien korjaamiseen. Pienet lapset puolestaan tuovat opiston tiloihin ihan omanlaisensa leiman: lasiseinistä löytyy pikkusormien tahmeita jälkiä ja luokista ymmärrettävästi pilttiroiskeita ja vaipparoskaa. Kaikki tämä pitää saada siivottua ennen neljää, jonka jälkeen luokat täyttyvät iltaan asti aikuisopiskelijoista.

– Aikuisoppilaitoksena opiskelijamme antavat hyvin herkästi palautetta, jos he huomaavat jonkin epäkohdan siisteydessä. Siinäkin mielessä siivoojan tehtävä on melko haastava, sillä tilat ovat käytössä arkisin aamukahdeksasta iltakymmeneen ja myös viikonloppuisin, Orusmaa toteaa.

Opiston oppiaineista mm. kädentaidot- ja kuvataideluokat tuovat myös omat erikoissiivoukset. Taideluokissa, joissa opetetaan esimerkiksi kuvanveistoa, maalausta ja keramiikkaa, siivoojan haasteena on ihan erilainen pöly, maalit (välillä väärissä paikoissa) sekä erilaiset kemikaalit.

”Siivoojamme on kullanarvoinen”

– Aikamoinen kaaos syntyisi välittömästi, jos siivous ei talossa toimisi. Arvostamme siivouksen erittäin korkealle. Kunnollinen siivousjälki luo myös viihtyvyyttä. Minulla on aidosti hyvä mieli, kun kävelen aulan läpi ja näen puhtaat ja viihtyisät tilat.  Meillä on oikeasti puhdasta ja pinnat kiiltävät, vaikka vuonna 1964 valmistuneen opistotalon pintamateriaalit tuskin ovat kaikkein uusimmasta päästä eivätkä ainakaan helpoimmat materiaalit pitää puhtaina, Orusmaa kertoo.

Samaa mieltä materiaaleista on yhdeksättä vuotta talossa siivoava Eija.

– Materiaalit ovat haastavat, mutta teen työtä sellaisella asenteella, että täytyy itse olla tyytyväinen työnjälkeen. Omasta mielestäni olen saanut pidettyä siisteyden talossa sillä tasolla, johon olen tyytyväinen. Kyllä tämä on minulle kutsumusammatti, johon en ole vielä kyllästynyt. Olen viihtynyt talossa. Täällä on hyvä yhteishenki, Eija kertoo.

– Meillä on Eijan kanssa hyvä ja avoin yhteistyö. On myös monia asioita, joissa siivooja on avainasemassa. Eija on meille kullanarvoinen, Orusmaa kehuu.

Hän toteaa että yhteistyö Arkean kanssa sujuu yleisesti hyvin. Siivouksen lisäksi Arkea huolehtii työväenopiston kiinteistönhoidosta sekä vahtimestaripalveluista.

– Olemme olleet tyytyväisiä ja jos jotain korjattavaa tai mietityttävää on joskus ollut, siihen on heti tartuttu. Jos eri alojen yhteyshenkilöt ovat vaihtuneet, he ovat matalalla kynnyksellä ottaneet itse nopeasti yhteyttä ja kyselleet miten yhteistyö sujuu ja onko muutostoiveita.