Hävikkiviikko toi hyviä kokemuksia ja pysyviä muutoksia

Valtakunnallista hävikkiviikkoa vietetään syksyisin. Arkea vei syyskuisen hävikkiviikon niihin kouluihin ja päiväkoteihin, joihin se valmistaa ruoan. Hävikkiviikolla pureuduttiin lautashävikin pienentämiseen ja ilmastoystävällisiin valintoihin. Näitä asioita tuotiin esiin kouluravintoloissa mm. julistein. Kouluissa punnittiin myös lautashävikistä syntynyt biojäte ja laskettiin viikon aikana kertynyttä määrää. Tämän lisäksi Arkea tarjosi kouluille mahdollisuuden kokeilla ruokailua ilman tarjottimia. Toteutus muotoutui koulukohtaisesti koulujen kiinnostuksen ja aktiivisuuden mukaan.

Luostarivuoren koululla, jossa syö päivittäin 750 oppilasta, kokeiltiin ruokailua ilman tarjottimia. Arkean palveluohjaaja Timi Rossi kertoo että koulun henkilökunta suhtautui kokeiluun positiivisesti. Oppilaista lukiolaiset olivat yläkoululaisia myötämielisempiä ruokailuun ilman tarjottimia. Keittiöhenkilökunta kertoi, että kokeilu sujui hyvin. Linjasto ja pöydät toki likaantuivat enemmän. Juomalaseja puolestaan käytettiin vähemmän ja tiski oli ja työ sekä nopeampaa että kevyempää, kun ruokasaliin piti viedä vähemmän tavaraa.

–    Yhteen tiskikoriin menee 9 tarjotinta, joten ruokailu ilman tarjottimia vähensi 83 korillista tiskiä. Teoriassa se tarkoittaa ajallisesti koneen käytössä 2 minuuttia ja 20 sekuntia koria kohden, kertoo Rossi.

Luostarinvuoren koulussa laskettiin matematiikan tunnilla tarjottimien pois jättämisestä aiheutuvat säästöt veden ja sähkön kulutuksessa.

Tarjottimet jätettiin pois kokeiluluonteisesti myös mm. Moision, Paattisen, Pallivahan ja Jäkärlän kouluissa, jotka ovat alakouluja. Tämä ei vaikuttanut ruokailuhetken sujuvuuteen, vaan lapset pärjäsivät ruokailussa mainiosti ilman tarjottimia: Ruokaa ei kaatunut lattialle eikä muitakaan tarjottimien puutteesta johtuvia vahinkoja sattunut. Keittiöissä kokeilun koettiin helpottavan työn fyysistä kuormaa: työntekijöiden ranteet ja selät kuormittuivat vähemmän, kun kantaminen väheni. Pienempi pesumäärä vähensi myös koulujen sähkön ja veden kulutusta. Jäkärlässä kokeilusta tuli pysyvä käytäntö.  Rehtori Vesa Arponen teki kokeilun jälkeen linjauksen, että tarjottimien käytöstä luovutaan kokonaan. Niitä käytetään vain niissä ruokailuissa, joissa se on välttämätöntä.