JHL:n ja Jytyn työtaistelun vaikutukset Arkean palveluihin

8.11. 2019

JHL:n ja Jytyn lakko loppuu 8.11. klo 24.00

järjestöiltä 8.11. saadun tiedon mukaan Arkeaa koskevat työtaistelutoimet päättyvät perjantaina 8.11. klo 24. Tämän jälkeen Arkean palvelutuotanto palautuu ennalleen. Lakko kuitenkin vaikuttaa vielä alkavaan viikkoon.


Ruokapalvelut

Lakon loputtua kouluissa ja päiväkodeissa tulee valitettavasti olemaan ruokalistamuutoksia. Tiedotamme ruokalistamuutoksista kouluissa ja päiväkodeissa. Tavoitteena on, että ruokalistamuutokset koskevat vain ensi viikkoa.
Vuorohoitopäiväkotien aterioiden valmistus palautuu normaaliksi lauantaiksi 9.11.2019. Arkea toimitamme vuorohoitopäiväkotien viikonlopun ateriat perjantaina 8.11.2019 iltapäivällä jäähdytettynä päiväkoteihin.

Lakon eväät ovat aiheuttaneet paljon keskustelua sillä ne olivat hyvin yksinkertaiset, johtuen oppilaiden/lasten suuresta määrästä ja elintarviketoimittajien rajallisista mahdollisuuksista toimittaa tarvittavia määriä äkillisesti.

Siivous

Lauantaiaamusta alkaen viikonlopun siivoustyöt hoidetaan normaalisti. Tiistaihin mennessä siivous on normaalilla tasolla arkena siivottavissa kohteissa.

Kiinteistönhoito

Keskitetty valvomotoiminta sekä kiinteistönhoidon päivystys ovat olleet toiminnassa normaalisti lakon aikana ja hälytysluontoisiin tehtäviin on vastattu 24/7. Lakon päättyessä palaudutaan normaaliin päivärytmiin kaikkien töiden osalta. Lakon aikana suorittamatta jäävät tehtävät suoritetaan lähtökohtaisesti heti lakon päätyttyä seuraavien arkipäivien aikana. Isänpäiväliputukset on varmistettu suoritettaviksi normaalisti.

Toimitilapalvelut

Toimitilapalveluiden osalta palvelumme normalisoituvat maanantaina normaaliin päivärytmiin työntekijöiden tullessa työhön.

 

7.11.2019

Arkean kiinteistönhoito varautuu sääolosuhteiden muutokseen loppuviikon osalta JHL:n lakon aikana

JHL:n ja Jytyn lakko vaikuttaa Arkean kiinteistönhoitoon. Arkeassa on kuitenkin tehty suunnitelma kuinka varaudutaan lakon aikana mahdolliseen lumentuloon ja liukkaudentorjuntaan.

Kriittisimmät ajankohdat liukkaudeneston osalta sääennusteet huomioiden ovat torstai-ilta ja perjantai aamu. Lumirajat eivät todennäköisesti tule täyttymään aurauksen osalta, mutta sekä lumenajon että liukkaudeneston tarpeellisuutta arvioidaan läpi loppuviikon.

Omasta konekapasiteetistämme on käytössä JHL:n lakon aikana noin 10% koneenkuljettajien ollessa lakossa. Aliurakoitsijamme ovat normaalin käytännön mukaisesti valmiudessa eikä lakko vaikuta heidän toimintaansa. Olemme varmistaneet myös lisätyön mahdollisuuden osalta aliurakoitsijoiltamme. Pystymme oman ja aliurakoitsijoiden resurssien kanssa tuottamaan liukkauden eston suurimaan osaan kohteitamme tarpeen mukaisesti. Kohteissa kierto tapahtuu kohteen kriittisyyden mukaan.

Pyydämme kuitenkin kaikkia noudattamaan yleistä varovaisuutta liikuttaessa ensimmäisten liukkaiden aikana.

Muuten Arkean kiinteistönhoito toimii lakon aikana osittain. Keskitetty valvomotoiminta sekä kiinteistönhoidon päivystys toimivat normaalisti ja hälytysluontoisiin tehtäviin vastataan 24/7.

 

6.11.2019

JHL:n lakko laajenee koskemaan myös Turun kaupungin vuorohoitopäiväkoteja, joihin Arkea toimittaa ruuat. Alun perin JHL rajasi vuorohoitopäiväkodit lakon ulkopuolelle. Vuorohoitopäiväkodeissa on Turussa noin 700 lasta ympärivuorokautisessa ja osittain myös useamman vuorokauden mittaisessa hoidossa.

Turun kaupunki on sopinut keskiviikkoiltapäivän aikana Fazerin Food Servicen kanssa, että yritys hoitaa vuoropäivähoidon ruokailun torstaina päivällisestä alkaen.  Arkea on jo aiemmin toimittanut vuorohoitopäiväkoteihin evästarvikkeet. Huoltajien kannattaa laittaa myös vuoropäivähoidossa oleville lapsille omat eväät mukaan, jos lapsi on menossa ennen päivällistä hoitoon.

JHL:n ja JYTY:n keskiviikkona 6.11. aloittaman lakon takia emme pysty tarjoamaan lapsille lämmintä ruokaa , torstaina ja perjantaina  päiväkodeissa, peruskouluissa, lukioissa ja osassa Turun ammatti-instituutin koulutaloja.

Huoltajia kehotetaan huolehtimaan lapsille ja nuorille eväät mukaan loppuviikon ajan, vaikka kaupunki järjestää kouluissa myös evästarjoilun.

 

5.11.2019

Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL on 5.11. ilmoittanut aloittavansa lakon mielenilmauksena Arkean päätökselle siirtyä käyttämään kiinteistönhoito-, siivous-, ja ruokapalvelualoilla yleisesti käytettyjä työehtosopimuksia. JHL:n lakko alkaa keskiviikkona 6.11.2019 klo 6.00 ja päättyy perjantaina 8.11.2019 klo. 24.00. Lakko on laiton ja vaikuttaa merkittävästi Arkean palveluihin.

Siivous-, kiinteistönhoito-, toimitilapalvelut:

Lakko vaikuttaa olennaisesti siivouksen, kiinteistönhoidon ja toimitilapalveluiden palvelutuotantoon. Lakon ulkopuolelle on siivouspalveluista rajattu vain Paimion ja Sauvon terveysasemien välinehuolto, Paimion terveyskeskuksen potilasruuan jako sekä KTO:n kuntoutusyksiköt. Lakon jälkeen siivouspalvelut jatkuvat palvelusopimuksen mukaisesti.

Kiinteistönhoito toimii osittain. Keskitetty valvomotoiminta sekä kiinteistönhoidon päivystys toimivat normaalisti ja hälytysluontoisiin tehtäviin vastataan 24/7. 6.11. ruotsalaisuuden päivän liputusta ei pystytä toteuttamaan, mutta sunnuntain 10.11. isänpäivän liputus onnistuu. Tilanne kiinteistönhoidon ja toimitilapalveluiden osalta selkiytyy keskiviikkoaamulla. Lakon aikana suorittamatta jäävät kiinteistönhoidon tehtävät suoritetaan lähtökohtaisesti heti lakon päätyttyä

Ruokapalvelut:

Lakon ulkopuolelle on rajattu hoivan yksiköt, joihin Arkea toimittaa ruoan, Arkean toimittamat kotipalveluateriat sekä vuorohoitopäiväkodit.

Turun kaupungin päiväkodeissa, peruskouluissa, lukioissa, sekä Peltolan, Kuormakadun ja Kellonsoittajankadun koulutaloissa kannattaa varautua omiin eväisiin JHL:n lakon aikana tukevamman aterian varmistamiseksi. Kouluihin ja päiväkoteihin on toimitettu evästarvikkeita useammaksi päiväksi. Eväissä on huomioitu seuraavat erityisruokavaliot: maidoton, laktoositon, kananmunaton, sianlihaton ja gluteeniton ruokavalio sekä lakto-ovovegetaarinen ja vegaaniruokavalio.

Omien eväiden on hyvä olla mahdollisimman hyvin lämpimässä säilyviä, sillä mahdollisuutta kylmäsäilytykseen tai eväiden lämmittämiseen ei ole. Ainoastaan pienille lapsille voi laittaa evääksi mukaan lämmitettävän lastenruokapurkin, jonka voi henkilökunnan taukotiloissa kuumentaa pakkauksen ohjeiden mukaisesti. Mitään erityisen pilaantumisherkkää ei kannata mukaan pakata. Eväät tulee myös nimikoida ja voimakkaasti allergisoivia raaka-aineita (esim. pähkinät) pyydetään välttämään.

Lakon aikana varhaiskasvatuksen toimipisteisiin on varattu kertakäyttöastioita. Tilanteen poikkeuksellisuuden huomioon ottaen, kannattaa vanhempien kuitenkin lähteä siitä, että eväsastioita käytetään myös ruokailuastioina. Lisäksi lapsen eväsrasia kannattaa nimikoida, jotta vältetään sekaantumiset.

Aterioita ei tarjota lakon aikana Peltolan, Kuormakadun ja Kellonsoittajankadun koulutaloissa. Peltolan, Kuormakadun ja Kellonsoittajankadun koulutaloihin on varattu lakon ajaksi eväitä, mutta ei ole varmuutta kuka eväät laittaa tarjolle.

Punkalaitumella kouluissa ja päiväkodeissa ruokailu toteutetaan Arkean varaamina eväinä samaan tapaan kuin Turussa.

Paimion kouluissa ruoka tarjoillaan muunnellulla ruokalistalla.

Henkilöstöravintolat palvelevat supistetuilla aukioloajoilla ja tuotteilla tai ovat kokonaan kiinni. Oman ravintolan toiminta ja tarjonta kannattaa tarkistaa ruokalistojen yhteydestä: https://ruokalistat.arkea.fi/#/home.

Ruokailun toteutus yksityisissä päiväkodeissa vaihtelee. Toteutustapaa voi tiedustella suoraan päiväkodista.

Tiedotamme asiasta lisää sitä mukaa kun saamme uutta tietoa.

4.11.2019

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on ilmoittanut mediassa aloittavansa lakon mielenilmauksena Arkean päätökselle siirtyä käyttämään kiinteistönhoito-, siivous-, ja ruokapalvelualoilla yleisesti käytettyjä työehtosopimuksia. Arkea ei ole tehnyt tätä päätöstä kevein perustein, sillä tarkoituksena on turvata yhtiön tulevaisuus ja työpaikat.

Siitä huolimatta, että lakko on ollut paljon esillä mediassa, emme ole tähän mennessä saaneet tietoa sen ajankohdasta tai mahdollisista rajauksista. Perjantaina 1.11. JHL toteutti Raumalla työtaistelun, josta tiedotettiin niin myöhään, että esimerkiksi kouluruokailua oli mahdoton järjestää. Oletamme, että JHL tulee toteuttamaan nyt ennakoidut työtaistelutoimenpiteet Arkeaa koskien samalla tavoin viime hetkellä tiedottaen. Tämän toteutuessa, välttämättömienkin palveluiden tuottaminen tulee olemaan erittäin hankalaa.

Mahdolliseen lakkoon varautuminen näkyy kuluvalla ja seuraavalla viikolla (4.-17.11.) koulujen ja päiväkotien ruokalistoilla, sillä elintarviketilauksia on muutettu lakon varalta koululounaan varmistamiseksi ja toisaalta ruokahävikin minimoimiseksi.

Tiedotamme asiakkaitamme mahdollisimman nopeasti lakon vaikutuksista palveluihimme ja pahoittelemme tähän mennessä työtaistelun uhan aiheuttamaa epämukavuutta.