JHL:n ja Jytyn työtaistelun vaikutukset Arkean palveluihin

29.11.2019

JHL:n ja Jytyn lakko loppuu 29.11. klo 24.00

JHL:n ja Jytyn lakko päättyy perjantaina 29.11. klo 24. Tämän jälkeen Arkean palvelutuotanto palautuu ennalleen. Lakko kuitenkin vaikuttaa vielä alkavaan viikkoon.


Ruokapalvelut

Lakon loputtua kouluissa ja päiväkodeissa tulee olemaan ruokalistamuutoksia. Tavoitteena on, että ruokalistamuutokset koskevat vain ensi viikkoa 2. - 8.12.2019.

Siivous

Lauantaiaamusta alkaen viikonlopun siivoustyöt hoidetaan normaalisti. Tiistaihin mennessä siivous on normaalilla tasolla arkena siivottavissa kohteissa.

Kiinteistönhoito

Keskitetty valvomotoiminta sekä kiinteistönhoidon päivystys ovat olleet toiminnassa normaalisti lakon aikana ja hälytysluontoisiin tehtäviin on vastattu 24/7. Lakon päättyessä palaudutaan normaaliin päivärytmiin kaikkien töiden osalta. Lakon aikana suorittamatta jäävät tehtävät suoritetaan lähtökohtaisesti heti lakon päätyttyä seuraavien arkipäivien aikana.

Auraus ja liukkaudentorjunta aloitetaan jo ennen lakon päättymistä, mikäli keli sitä edellyttää.

Toimitilapalvelut

Toimitilapalveluiden osalta palvelumme normalisoituvat maanantaina normaaliin päivärytmiin työntekijöiden tullessa työhön.

 

päivitetty 28.11.

Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL ja Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ovat 26.11. ilmoittaneet aloittavansa lakon mielenilmauksena Arkean päätökselle siirtyä käyttämään kiinteistönhoito-, siivous-, ja ruokapalvelualoilla yleisesti käytettyjä työehtosopimuksia. JHL:n ja Jytyn lakko alkaa 27.11.2019 klo 00.00 ja päättyy 29.11.2019 klo. 24.00. Lakko vaikuttaa merkittävästi Arkean palveluihin.

Lakon rajaukset ovat ammattiliittojen määrittelemät.

Siivous-, kiinteistönhoito-, toimitilapalvelut:

Lakko vaikuttaa olennaisesti siivouksen, kiinteistönhoidon ja toimitilapalveluiden palvelutuotantoon. Lakon ulkopuolelle on siivouspalveluista rajattu vain Paimion ja Sauvon terveysasemien välinehuolto, Paimion terveyskeskuksen potilasruuan jako sekä KTO:n kuntoutus- ja asumisyksiköt. Liinahaan vanhainkodissa sekä Paimion terveysasemalla siivous on rajattu kevennetysti tehtäväksi. Lakon jälkeen siivouspalvelut jatkuvat palvelusopimuksen mukaisesti.

Kiinteistönhoito toimii osittain. Keskitetty valvomotoiminta sekä kiinteistönhoidon päivystys toimivat normaalisti ja hälytysluontoisiin tehtäviin vastataan 24/7. Lakon aikana suorittamatta jäävät kiinteistönhoidon tehtävät suoritetaan lähtökohtaisesti heti lakon päätyttyä.

Toimitilapalvelut toimivat päivystysperiaatteella.

Ruokapalvelut:

Lakon ulkopuolelle on rajattu Arkean toimittamat kotipalveluateriat sekä kaikki vuorohoitopäiväkodit sekä vanhainkodit ja vanhusten tehostetun asumisen yksiköt, joihin Arkea toimittaa ruoan. Joitain aterian osia saattaa kuitenkin puuttua. 

Turun kaupungin päiväkodeissa, peruskouluissa, lukioissa, sekä Peltolan  ja Kellonsoittajankadun koulutaloissa kannattaa varautua omiin eväisiin JHL:n lakon aikana tukevamman aterian varmistamiseksi. Kouluihin ja päiväkoteihin on toimitettu evästarvikkeita useammaksi päiväksi. Eväissä on huomioitu seuraavat erityisruokavaliot: laktoositon, kananmunaton, sianlihaton ja gluteeniton ruokavalio sekä lakto-ovovegetaarinen ja vegaaniruokavalio.

Omien eväiden on hyvä olla mahdollisimman hyvin lämpimässä säilyviä, sillä mahdollisuutta kylmäsäilytykseen tai eväiden lämmittämiseen ei ole. Ainoastaan pienille lapsille voi laittaa evääksi mukaan lämmitettävän lastenruokapurkin, jonka voi henkilökunnan taukotiloissa kuumentaa pakkauksen ohjeiden mukaisesti. Mitään erityisen pilaantumisherkkää ei kannata mukaan pakata. Eväät tulee myös nimikoida ja voimakkaasti allergisoivia raaka-aineita (esim. pähkinät) pyydetään välttämään.

Lakon aikana varhaiskasvatuksen toimipisteisiin on varattu kertakäyttöastioita. Tilanteen poikkeuksellisuuden huomioon ottaen, kannattaa vanhempien kuitenkin lähteä siitä, että eväsastioita käytetään myös ruokailuastioina. Lisäksi lapsen eväsrasia kannattaa nimikoida, jotta vältetään sekaantumiset.

Aterioita ei tarjota lakon aikana Peltolan ja Kellonsoittajankadun koulutaloissa. Peltolan ja Kellonsoittajankadun koulutaloihin on varattu lakon ajaksi eväitä, mutta ei ole varmuutta kuka eväät laittaa tarjolle.

Punkalaitumella kouluissa ruokailu toteutetaan Arkean varaamina eväinä samaan tapaan kuin Turussa. Päiväkodeissa pyritään lakonkin aikana valmistamaan lämmin ruoka.

Paimion kouluissa ruoka tarjoillaan muunnellulla ruokalistalla.

Henkilöstöravintolat: palvelevat supistetuilla aukioloajoilla ja tuotteilla tai ovat kokonaan kiinni. Oman ravintolan toiminta ja tarjonta kannattaa tarkistaa ruokalistojen yhteydestä: https://ruokalistat.arkea.fi/#/home.

Ruokailun toteutus yksityisissä päiväkodeissa vaihtelee. Toteutustapaa voi tiedustella suoraan päiväkodista.

Tiedotamme asiasta lisää sitä mukaa kun saamme uutta tietoa. Olemme pahoillamme asiakkaillemme työtaistelusta aiheutuvaa epämukavuutta.