Mat för ditt barns bästa

Vi på Arkea anser att en hälsosam och god måltid är en viktig del av barnets dag. Vi har flera års erfarenhet av att tillreda daghemsmat. Vi skapar också hela tiden nytt för att kunna svara mot de behov dagens barn och familjer har.

Daghemsmaten är mångsidig och näringsrik

Vi iakttar rekommendationerna Mat ger hälsa och glädje -rekommendation om måltiderna inom småbarnspedagogiken (2018) och Tillsammans kring matbordet -kostrekommendationer till barnfamiljer (2016) vid planeringen av daghemsmaten. Tack vare vår gedigna kunskap i näringsfrågor kan vi se till att barnens näringsbehov beaktas genom hela måltidskedjan, dvs. från att råvaror upphandlas till att maten serveras. Vi använder en sex veckors roterande matsedel. Högtider och teman piggar upp matsedeln.

Vi använder inhemska råvaror

Vi använder inhemska råvaror så långt som möjligt, eftersom vi kan vara säkra på att de är rena och säkra. Samtidigt stöder vi finskt arbete. Vi använder endast finskt broiler- och griskött. Potatis och andra rotfrukter är odlade i Finland. I synnerhet salladerna och råkostportionerna lagas enligt säsongen. Vi använder endast finsk mjölk och surmjölk. Också andra mjölkprodukter, såsom grädde, ost och yoghurt, är med några få undantag inhemska. Alla våra färska och mjuka brödsorter är närproducerade eller bakade i vårt eget kök.

Vi tillreder säker mat

Produkterna vi använder innehåller varken genmodifierade ingredienser, natriumglutamat eller artificiella sötningsmedel. I livsmedelsupphandlingen fäster vi uppmärksamhet också vid de ekologiska och etiska aspekterna. Vi medverkar i programmet Stegvis mot eko som riktar sig till yrkeskök. Daghemsmaten är på det andra steget, vilket innebär att köket använder minst två väsentliga ekologiska råvaror minst två gånger i veckan. När det gäller ekologiska produkter använder vi regelbundet flingor (havre-, fyrkorns-, korn- och rågflingor), mannagryn, torkat rågbröd och fettfri surmjölk. Av fiskprodukter satsar vi på produkter som är MSC-certifierade (Marine Stewardship Council). MSC:s mål är att minska överfisket, dvs. en ohållbar användning av naturresurser.

Vegetarisk mat en gång i veckan

I daghem kan vegetarisk mat beställas som specialdiet. Alla äter dock vegetarisk dag en gång i veckan.

Vi undviker matsvinn

I daghemmet får barnen smaka och bekanta sig med ett mångsidigt urval av maträtter. Vi uppmuntrar barnen att pröva nya smaker. När portionen är lagom stor, minskar mängden bioavfall. Arkea har ett certifierat miljösystem, som innehåller mål för att bland annat minska mängden överbliven mat. Därför mäter vi och följer upp bioavfallsmängderna dagligen i alla Arkeas kök.

Smakalfabetet ett samarbetsredskap mellan daghemmet och kostservicen

Smakalfabetet-diplomet® är ett erkännande som beviljas daghemmen och producenten av måltidstjänster för främjande av daghemsmat som är näringsmässigt, pedagogiskt och ekologiskt hållbar. Vi samarbetar aktivt med daghem och strävar efter att få ett diplom till varje daghem där vi tillreder måltider.

Hör till ämnet: